ΑΘΗΝΑ
07:46
|
02.05.2024
Γυμνάσιο του Μανχάταν ακύρωσε την παραγωγή του «Έμπορου της Βενετίας» του Σαίξπηρ, αφότου ορισμένοι γονείς εξέφρασαν ανησυχία για το αντισημιτικό περιεχόμενο του έργου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η είδηση πως δημοφιλές γυμνάσιο του Μανχάταν ακύρωσε την παραγωγή θεατρικής παράστασης βασισμένης στο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σέξπρι, «Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ τον περασμένο μήνα, αφότου ορισμένοι γονείς εξέφρασαν ανησυχία για το αντισημιτικό περιεχόμενο του έργου.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New York Post το διαβόητο για την εμπλοκή του με καλλιτεχνικές δράσεις 75ο Γυμνάσιο Μόρτον στο Μανχάταν είχε σχεδιάσει μια ενότητα αφιερωμένη στο σχετικό έργο για μαθητές της θεατρικής ομάδας της πρώτης τάξης του Γυμνασίου.

Αλλά αυτή η πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε με ανησυχία από ορισμένους Εβραίους γονείς που ρώτησαν τους εκπαιδευτικούς – συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας – εάν το υλικό ήταν κατάλληλο για μαθητές γυμνασίου εξαιτίας των αντισημιτικών μηνυμάτων που προέβαλε.

Το έργο του σπουδαίου Άγγλου δραματουργού που γράφτηκε μεταξύ 1594-87 έχει στο επίκεντρό του έναν Εβραίο τοκογλύφο ονόματι Σάιλοκ, ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα με αρνητική χροιά ανά τους αιώνες και σήμερα θεωρείται αντισημιτική προσβολή.

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με τους γονείς οι οποίοι είπαν στην The Post ότι δεν είναι κάθετα αντίθετοι με την παραγωγή αλλά ανησυχούν ότι δεν είναι κατάλληλη για νεαρούς μαθητές εξαιτίας των έντονα αρνητικών στερεοτύπων που αναπαράγει.

«Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται ο αντισημιτισμός σε αυτό το έργο, αν δεν έχεις ελάχιστες γνώσεις και πλαίσιο, δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο κακός και επικίνδυνος είσαι», είπε ένα μέλος της σχολικής κοινότητας στο The Post.

English playwright and poet William Shakespeare.

Η είδηση της ακύρωσης του έργου του Σαίξπηρ έρχεται στο φόντο της απόφασης σχολικού συμβουλίου στο Τενεσί που απαγόρευσε να διδάσκεται στις τάξεις του το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα «Μaus» για το Ολοκαύτωμα, και ενώ στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια μαίνεται η συζήτηση για το όρια της πολιτικής ορθότητας και της κουλτούρας ακύρωσης.

Πηγές: New York Post, Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα