ΑΘΗΝΑ
12:16
|
17.06.2024
Ο Σολτς αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προς την απόφαση να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, από την αμερικανική Lockheed Martin, προσανατολίζεται η Γερμανία, προκειμένου να αντικαταστήσει τα γερασμένα Tornado, που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να παραπέμψει στην πάγια πολιτική να μην σχολιάζονται δημοσίως οι δυνητικές πωλήσεις όπλων πριν την επίσημη ενημέρωση του Κογκρέσου και παρέπεμψε στη Γερμανική κυβέρνηση.

Η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τα γερασμένα Tornado άμεσα, προκειμένου να ανταποκριθεί στη συμφωνία του ΝΑΤΟ για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων, κάτι που έχει δεσμευτεί να κάνει η νέα κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το Tornado είναι το μοναδικό γερμανικό αεροσκάφος ικανό να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στη Γερμανία σε περίπτωση σύρραξης. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία το χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το αποσύρει από την υπηρεσία μεταξύ του 2025 και του 2030.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία έχει διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των Tornado με την αγορά νέων αεροσκαφών στις αρχές της τετραετούς θητεία της. Χωρίς αυτήν την κίνηση, το Βερολίνο θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων όταν αποσυρθεί το τελευταίο Tornado, γύρω στο 2030.

Η πηγή στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σολτς αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αγοράσει τελικά F-35, θα πρόκειται για πλήγμα για την Boeing, καθώς η πρώην υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτιμούσε το F-18 για την αντικατάσταση του Tornado.

Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού θα αναστάτωνε επίσης τη Γαλλία. Το Παρίσι παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις στη Γερμανία για την επιλογή F-18 ή F-35, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

Δεν είναι σαφές πόσα F-35 θα μπορούσε να αποπειραθεί να αγοράσει η Γερμανία. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ σχεδίαζε την αγορά 45 αεροσκαφών F-18, όμως αυτά προορίζονταν για να αντικαταστήσουν τόσο τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BBC: «Το ελληνικό Λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Τη διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Σύγκρουση φιλιππινέζικου πλοίου και κινεζικού σκάφους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Εβραίος πολιτικός επικαλείται τον Χίτλερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα