ΑΘΗΝΑ
09:39
|
03.05.2024
Για την ώρα ο έρωτας του Τούρκου προέδρου δείχνει να είναι δίχως ανταπόκριση. Ωστόσο τα φαινόμενα μπορεί και να απατούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φουντώνει το φλερτ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το Ισραήλ με κινητήριο πόθο την επίτευξη μίας τουρκο-ισραηλινής συμφωνίας ώστε να περνά μέσα από το τουρκικό έδαφος και να φθάνει στην Ευρώπη το ισραηλινό φυσικό αέριο. Ο στόχος προφανής καθώς εάν πετύχει το σχέδιό του θα κρατά όμηρη την Γηραιά Ήπειρο και με την Ενέργεια (εάν και όποτε λυθεί το προσφυγικό και το μεταναστευτικό).

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας. Πέρα από τη χρήση του, μπορούμε επίσης να συμμετάσχουμε σε μια κοινή προσπάθεια για τη διέλευσή του στην Ευρώπη» επανέλαβε για μία ακόμη φορά επιστρέφοντας από την Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για την ώρα ο έρωτας του Τούρκου προέδρου δείχνει να είναι έρωτας δίχως ανταπόκριση. Ωστόσο τα φαινόμενα μπορεί και να απατούν.

Το Ισραήλ ουδέποτε σταμάτησε τις στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, ούτε έκρυψε ότι θα ήταν πιο συμφέρον οικονομικά ένας αγωγός που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, αντί του σαφώς πιο δαπανηρού και τεχνολογικά πιο εξεζητημένου υποθαλάσσιου δικτύου αγωγών του σχεδίου EastMed.

Ωστόσο, οι σκοπιμότητες του σχεδίου EastMed δεν είναι οικονομίστικες. Είναι γεωπολιτικές. Και γι’αυτό η ΕΕ δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου και διαμηνύει πως η θέση της για τον αγωγό είναι αμετάβλητη κρατώντας αποστάσεις από το περιβόητο αμερικανικό non paper που στην ουσία “διέγραψε” το σχέδιο του αγωγού EastMed ως τάχα μη συμφέρον, προκαλώντας ευφορία στην Τουρκία.

Φως στην υπόθεση δεν αποκλείεται να ριχτεί κατά την πιθανή επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ στην Τουρκία ενδεχομένως ακόμη και μέσα στην επόμενη βδομάδα. Οι Ισραηλινοί πάντως σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας τηρούν σιγή ιχθύος. Ωστόσο με κάθε αφορμή επιβεβαιώνουν πως σε καμία περίπτωση μία αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα βλάψει τη συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο ή την Αίγυπτο.

Ας είναι όμως καλύτερα κανείς έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Στις διεθνείς σχέσεις ως γνωστόν δεν υπάρχουν φιλίες. Μόνον συμφέροντα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα