ΑΘΗΝΑ
11:05
|
03.05.2024
Εντείνονται οι επαφές και συναντήσεις κορυφής όσον αφορά στην κλιμακούμενη στο ουκρανικό φόντο κρίση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων θα ξεκινήσει με τη συνάντηση, τη Δευτέρα, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, και θα συνεχιστεί με την συνάντηση του νέου Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ο Μακρόν και οι σύμβουλοί του έχουν εξάλλου συνομιλήσει τηλεφωνικά με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους τους τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει η γαλλική προεδρία. Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν κυρίως «τις εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητεί η Μόσχα, στην τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αυτή την εβδομάδα για το θέμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για έναν «εποικοδομητικό διάλογο».

Στο Αμερικανο-γερμανικό μέτωπο η συνάντηση θα αφορά τη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας, την Κίνα και το G7, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση ενός καταλόγου πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, και υπάρχει επίσης στενός συντονισμός με τη Γαλλία για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Γερμανός καγκελάριος αναμένεται μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, να βρεθεί στο Κίεβο και τη Μόσχα, με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung να προσδιορίζει μια συνάντηση Σολτς – Πούτιν για τις 15 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα