ΑΘΗΝΑ
19:13
|
26.04.2024
Τουλάχιστον έξι γυναίκες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους φέρονται να έχουν συλληφθεί το τελευταίο διάστημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ζήτησε χθες το βράδυ μέσω του λογαριασμού της στο Twitter επειγόντως πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών «για τις νέες συλλήψεις από τους Ταλιμπάν δύο ακόμη ακτιβιστριών φεμινιστριών για τις οποίες ενημερωθήκαμε τις τελευταίες 24 ώρες» και επανέλαβε την έκκλησή του να αφεθούν ελεύθερες όλες οι ακτιβίστριες φεμινίστριες που έχουν εξαφανιστεί όπως και οι συγγενείς τους.

«Αυτές οι άδικες συλλήψεις πρέπει να σταματήσουν. Αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν την αναγνώριση του αφγανικού λαού και του κόσμου, θα πρέπει να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης», έγραψε σήμερα στο Twitter η Ρίνα Αμίρι εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών.

Η UNAMA δεν αποκάλυψε τα ονόματα των δύο φεμινιστριών, όμως, σύμφωνα με άλλη ακτιβίστρια, η Ζάχρα Μοχαμάντι και η Μουρσάλ Αγιάλ συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν αυτή την εβδομάδα.

Η Ζάχρα είναι οδοντίατρος και εργαζόταν σε μια κλινική. Συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της, ανέφερε η ακτιβίστρια, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η Μουρσάλ συνελήφθη την Τετάρτη αφού ένας συνάδελφός της της ζήτησε τη διεύθυνσή της προκειμένου να πάει στο σπίτι της να της δώσει τον μισθό της, πρόσθεσε. «Με αυτό τον τρόπο παγιδεύτηκε. Οι Ταλιμπάν την εντόπισαν και τη συνέλαβαν», εξήγησε.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση δύο άλλων ακτιβιστριών, της Ταμάνα Ζαριάμπι Παριάνι και της Παρβάνα Ιμπραχιμκέλ, μετά τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση στην Καμπούλ, στις 16 Ιανουαρίου, υπερασπιζόμενες το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία, τις σπουδές και τα πολιτικά δικαιώματα.

Μερικές μέρες μετά η Παριάνι, δημοσίευσε αργότερα ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει ένοπλους άνδρες να εισέρχονται στην πολυκατοικία της.

«Βοήθεια, οι Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι μου», είπε πριν τελειώσει το βίντεο.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία της για την τύχη των δύο αυτών γυναικών αλλά και τεσσάρων μελών των οικογενειών τους που επίσης εξαφανίστηκαν.

Παράλληλα και σύμφωνα με το BBC, μία ακόμα γυναίκα, η Μουρσάλ Αγιάρ, η οποία επίσης συμμετείχε σε συγκεντρώσεις που απαιτούσαν ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, συνελήφθη στην Καμπούλ την Τετάρτη μετά από βίαιη επιδρομή στο σπίτι της.

Οι Ταλιμπάν αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση των γυναικών και δηλώνουν ότι έχουν ξεκινήσει σχετικές έρευνες, ενώ υποστηρίζουν ότι έχουν αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς τους (1996-2001), όταν απαγόρευαν οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.

Παρ’ όλα αυτά δεν καθυστέρησαν να αποκλείσουν τα κορίτσια από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να επιβάλουν στις γυναίκες να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή όταν κάνουν μεγάλα ταξίδια και να τις αποκλείσουν από τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα