ΑΘΗΝΑ
21:51
|
17.05.2024
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένη και βαθιά στενοχωρημένη» από τις αναφορές ότι 19 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους την…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «συγκλονισμένη και βαθιά στενοχωρημένη» από τις αναφορές ότι 19 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

“Έχουμε δει αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Και είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά στενοχωρημένοι από αυτές τις αναφορές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μπόρις Τσεσίρκοφ, σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι έχουν αναφορές ότι άνθρωποι έχουν πεθάνει κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Εργαζόμαστε για να επαληθεύσουμε αυτές τις αναφορές», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Anadolu.

Σύμφωνα με τον Τσεσίρκοφ, η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει λάβει αναφορές για αύξηση του αριθμού των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας τακτικών και ασφαλών οδών που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους ανθρώπους από το να καταφεύγουν σε λαθρέμπορους», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

“Οι αυξανόμενοι περιορισμοί στα σύνορα και οι απωθήσεις στην Ευρώπη συμβάλλουν στο να χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες πιο επικίνδυνες διαδρομές. Και αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους, τη ζωή τους και τα παιδιά τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επέκρινε έντονα την Ελλάδα την Τετάρτη για την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των παράτυπων μεταναστών και είπε ότι σε όσους βρέθηκαν νεκροί είχαν αφαιρεθεί τα ρούχα και τα παπούτσια τους από τους Έλληνες συνοριοφύλακες.

Τουλάχιστον 19 παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν παγωμένοι μέχρι θανάτου, ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές την Πέμπτη, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από 12, μια ημέρα νωρίτερα.

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα