ΑΘΗΝΑ
12:21
|
20.04.2024
Το μήνυμα της μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, δηλαδή τα 70χρονα της στον θρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπολοίπων βασιλείων της Κοινοπολιτείας των Εθνών, Ελισάβετ Β΄, δήλωσε ότι επιθυμεί η Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, να λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν ο πρίγκιπας Κάρολος τη διαδεχθεί στον θρόνο.

Στο μήνυμά της για τα 70χρονα της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β΄, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «η ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να γίνει γνωστή ως ‘Queen Consort’ καθώς συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία». Η 95χρονη μονάρχης είναι η πρώτη στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας που κατάφερε να φτάσει και να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

Η βασιλεία της ξεκίνησε σε ηλικία 25 ετών μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο τον Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου του 1952. «Καθώς γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, με χαρά ανανεώνω σε εσάς την υπόσχεση που έδωσα το 1947 ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφιερωμένη στην υπηρεσία σας», ανέφερε σε επιστολή της η 95χρονη βασίλισσα. Αυτό το Ιωβηλαίο θα είναι το πρώτο της χωρίς να έχει δίπλα της τον σύζυγό της, Δούκα του Εδιμβούργο, ο οποίος απεβίωσε το 2021. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον θρόνο η Ελισάβετ είδε 14 Πρωθυπουργούς να μετοικίζουν στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε όλη τη βρετανική ιστορία, η σύζυγος ενός βασιλιά λαμβάνει συνήθως τον τίτλο «Queen Consort». Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε πως η σύζυγος του γιου της, η Καμίλα, θα γίνει βασίλισσα όταν ανέλθει στον θρόνο ο Κάρολος βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος ενός μακρύ δρόμου προς την αποδοχή της Καμίλας από τους Βρετανούς, οι οποίοι για χρόνια την θεωρούσαν υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η Daily Mail, η βρετανική εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, είχε τίτλο «Η Καμίλα ΘΑ ΓΙΝΕΙ βασίλισσα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση της βασίλισσας «βάζει τέρμα σε χρόνια εικασιών» για τον μελλοντικό ρόλο της δούκισσας της Κορνουάλης.

Η απόφαση της Ελισάβετ, επισημαίνει η ταμπλόιντ, αποτελεί «το πιο ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για την ακλόνητη στήριξη της βασίλισσας στη νύφη της, αλλά απόδειξη της αγάπης της για τη γυναίκα που έφερε την ευτυχία στον μεγαλύτερο γιο της».

Η συντηρητική εφημερίδα The Sunday Express κάνει λόγο για «ένα δώρο προς τον Κάρολο με αφορμή το πλατινένιο ιωβηλαίο» της βασίλισσας. Οι Sunday Times υπογραμμίζουν ότι η κίνηση της βασίλισσας βάζει τέλος «σε χρόνια αμφισβητήσεων και σύγχυσης» για τον ρόλο της Καμίλας όταν ο Κάρολος αναλάβει τον θρόνο. «Ήταν η πρώτη φορά που η βασίλισσα εξέφρασε δημοσίως την άποψή της για ένα ζήτημα που διχάζει την κοινή γνώμη μετά τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλας το 2005», σχολίασε η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα