ΑΘΗΝΑ
04:29
|
18.05.2024
Χιλιάδες κατεβαίνουν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις μετά τη δολοφονία ενός Κονγκολέζου σε διάσημη παραλία του Ρίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μερικών από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας για να καταγγείλουν τη ρατσιστική βία μετά τη δολοφονία ενός νεαρού πρόσφυγα από το Κονγκό σε μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Ρίο. Το πρωί του Σαββάτου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο παραθαλλάσιο μπαρ, όπου ο 24χρονος Μοΐζ Καμπαγκάμπε ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στα τέλη του περασμένου μήνα με γροθιές, κλωτσιές και χτυπήματα από ξύλα.

Η ρατσιστική δολοφονία – που καταγράφηκε σε ανατριχιαστικά πλάνα από κάμερα ασφαλείας – ακολούθησε μια άλλη δολοφονία κατά την οποία ένας άοπλος μαύρος πυροβολήθηκε από έναν λευκό γείτονα που ισχυρίστηκε ότι τον πέρασε για κλέφτη.

«Είναι σαν να μην αξίζει τίποτα το μαύρο αίμα», είπε η Μπρούνα ντα Σίλβα, μία από τους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου στην παραλία Μπάρα ντε Τιχουκά στο Ρίο. «Είμαστε εδώ για να πούμε ότι έχει σημασία και ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθούμε».

Η Σίλβα, 40 ετών, είπε ότι κατανοούσε τον πόνο της απώλειας ενός παιδιού. Ο γιος της, Μάρκος Βινίσιους ντα Σίλβα, ήταν 14 ετών όταν δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην κοινότητα του Ρίο. «Αυτό ήταν το πουκάμισο που φορούσε», είπε η Σίλβα, δείχνοντας μια αιματοβαμμένη σχολική στολή στο γρασίδι δίπλα της.

Η Αντριάνα Ροντρίγκεζ, της οποίας ο 23χρονος γιος σκοτώθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια της πιο θανατηφόρας αστυνομικής επιδρομής στην ιστορία του Ρίο, είπε: «Είμαι εδώ για δικαιοσύνη… αυτό που έκαναν με αυτόν τον νεαρό ήταν λάθος. «Είμαστε θύματα της ίδιας δειλίας – και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αρκετά. Σταματήστε να μας σκοτώνετε».

Παρούσα ήταν και η μητέρα του Μοΐζ Καμπαγκάμπε, ο οποίος διέφυγε από τις συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2011 για μια νέα ζωή στη Βραζιλία. «Θα αναζητήσουμε δικαιοσύνη μέχρι το τέλος», είπε ο Λοτσόβε Λόλο Λέι Ιβόν στους διαδηλωτές καθώς συγκεντρώνονταν κάτω από έναν έντονο ήλιο για να απαιτήσουν τον τερματισμό της ρατσιστικής βίας.

Πολλοί διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την απομάκρυνση του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι διαβόητος για τις προκαταλήψεις τους για τους μαύρους και τους ιθαγενείς. Ο Μπολσονάρου δεν είπε τίποτα για τον θάνατο του πρόσφυγα – αλλά οι διαδηλωτές είχαν πολλά να πουν γι ‘αυτόν, φωνάζοντας «Fora Bolsonaro!». («Έξω ο Μπολσονάρου!») καθώς κατέβαιναν στην παραλία.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο. την πρωτεύουσα, Μπραζίλια· και τα Recife, Belo Horizonte, Salvador και Porto Alegre, καθώς και στο Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οι αρχές του Ρίο έχουν λάβει μέτρα για να στηρίξουν την οικογένεια του Μοΐζ Καμπαγκάμπε, με τον δήμαρχο να ανακοινώνει ότι οι συγγενείς θα λάβουν τον έλεγχο του μπαρ όπου δολοφονήθηκε. «Αυτό που συνέβη ήταν βάναυσο, απαράδεκτο και κάτι που δεν είναι στη φύση του Ρίο», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Πέδρο Πάουλο, στους δημοσιογράφους.

Οι στατιστικές, ωστόσο, δείχνουν ότι ο βίαιος, πρόωρος θάνατος νεαρών μαύρων ανδρών είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της ζωής στο Ρίο. Από τους 1.245 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις στην πολιτεία του Ρίο το 2020, το 86% ήταν μαύροι. Στην πόλη του Ρίο, το ποσοστό ήταν 90%.

«Η μόνη πολιτική που έχουν για τη φαβέλα είναι η πολιτική της γενοκτονίας», είπε η Άνα Πάουλα Ολιβέιρα, 45, της οποίας ο 19χρονος γιος σκοτώθηκε από την αστυνομία το 2014. «Προκαλεί αηδία ότι δεν σταματά ποτέ».

Ο κοινωνικός ακτιβιστής Γουέσλι Τεϊξέρα είπε ότι η κλίμακα της κινητοποίησης του Σαββάτου του έδωσε ελπίδα, ενώ η κανονικοποίηση των θανάτων των μαύρων τον έφερε σε απόγνωση. «Οι άνθρωποι εδώ είναι επιζώντες», είπε. «Μέσα στην ενότητά μας βρίσκουμε παρηγοριά».

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα