ΑΘΗΝΑ
22:38
|
02.05.2024
Περίπου 4.248 άνθρωποι στην Αυστραλία έχουν πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από τις 21 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, τερματίζοντας ορισμένους από τους αυστηρότερους και μακροβιότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στον κόσμο, αναφορικά με την πανδημία.

«Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορά μας», είπε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ τη Δευτέρα. «Εάν έχετε διπλοεμβολιαστεί, ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε πίσω στην Αυστραλία».

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 για να προστατευτεί από την πανδημία κορονοϊού που εκείνη την περίοδο αύξανε συνεχώς το εύρος και τη μεταδοτικότητά της. Σε όλο το διάστημα που ακολούθησε από τότε, οι Αυστραλοί απαγορεύεται να βγουν από τη χώρα και μόνο σε λίγους επισκέπτες έχουν χορηγηθεί εξαιρέσεις εισόδου.

Τα μέτρα αυτά έχουν διχάσει οικογένειες, έχουν χτυπήσει τη μεγάλη τουριστική βιομηχανία της χώρας και έχουν προκαλέσει μερικές φορές έντονες συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Αυστραλίας ως σύγχρονου, ανοιχτού και εξωστρεφούς έθνους. Με την έναρξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού πέρυσι, η κυβέρνηση του Μόρισον χαλάρωσε σιγά-σιγά τους κανόνες για τους Αυστραλούς, τους μακροχρόνιους κατοίκους και τους φοιτητές.

Με τη σημερινή απόφαση θα αρθούν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέτρα.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δήλωσε ότι «χαιρετά» την κίνηση. «Η περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού ήταν πολύ αυστηρή στην προσέγγισή της στους περιορισμούς στα σύνορα μέχρι στιγμής, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει μια αυξανόμενη δυναμική προς χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών – στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και σε κάποιο βαθμό τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο Φίλιπ Γκο, περιφερειακός Αντιπρόεδρος της IATA για την Ασία και τον Ειρηνικό. «Προτρέπουμε και τις άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή να εξετάσουν παρόμοια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορά τους, ώστε να μπορέσουν οι αεροπορικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν την τόσο αναγκαία ανάκαμψη και να αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη στις οικονομίες τους», πρόσθεσε.

Περίπου το 79 τοις εκατό του πληθυσμού της Αυστραλίας έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επιβράδυνση στις καθημερινές λοιμώξεις και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με την Αυστραλία να αναφέρει μόλις 23.000 νέα κρούσματα τη Δευτέρα.

Ο αριθμός σηματοδοτεί τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων φέτος και είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 150.000 πριν από περίπου έναν μήνα. Περίπου 2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Omicron στην Αυστραλία τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, η Αυστραλία είχε καταμετρήσει περίπου 200.000 περιπτώσεις.

Περίπου 4.248 άνθρωποι στην Αυστραλία έχουν πεθάνει από τον ιό από την έναρξη της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα