ΑΘΗΝΑ
04:45
|
04.05.2024
Έντονη είναι η αντίδραση της Βρετανίας μέτα τη στήριξη της Κίνας στη διεκδίκηση των νησιών από την Αργεντινή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανλιας Λιζ Τρους υπερασπίστηκε τα Φώκλαντ ως «μέρος της βρετανικής οικογένειας» ενώ πρόσφατα η Κίνα υποστήριξε τις διεκδικήσεις της Αργεντινής για τα νησιά της Νότιας Αμερικής.

Η Τρους έγραψε στο Twitter ότι «η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των Φώκλαντ», ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ συναντούσε τον Πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη «βαθιά φιλία» που συνδέει τα δύο κράτη και η Αργεντινή υπέγραψε την πρωτοβουλία της Κίνας για την κατασκευή υποδομών «Belt and Road».

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία στην οποία η Κίνα επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην Αργεντινή για το ζήτημα των Φώκλαντ, ενώ ο Φερνάντεζ υποστήριξε την πολιτική του Σι αναφορικά με την Ταϊβάν. Η δήλωση ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Αργεντινή θα πρέπει να είναι σε θέση «να ασκήσει πλήρως την κυριαρχία της στο ζήτημα των Νήσων Μαλβίνες (Φώκλαντς).

Η αντίδραση της Βρετανίδας υπουργού ήταν: «Απορρίπτουμε εντελώς οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την κυριαρχία των Φώκλαντ. Τα Φώκλαντ είναι μέρος της βρετανικής οικογένειας και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία των Φώκλαντ».

Ο Τσεν Γέχουα, δημοσιογράφος της China Daily, μιας αγγλόφωνης εφημερίδας που ανήκει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, απάντησε: «Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποδεκτό να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στέλνοντας πλοία του πολεμικού του ναυτικού; Τουλάχιστον η Κίνα δεν έχει στείλει το ναυτικό της κοντά στις Μαλβίνες, ή σε αυτό που αποκαλείτε Φώκλαντ».

ΠΗΓΗ: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα