ΑΘΗΝΑ
06:27
|
04.05.2024
Συνάντηση Πούτιν - Μακρόν και Μπάιντεν - Σολτς σήμερα στο φόντο της ουκρανικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι αρχηγοί των δύο κρατών, οι οποίοι είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες θα συναντηθούν με μια ατζέντα που περιέχει πληθώρα θεμάτων, αλλά κυρίως τις προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, τις οποίες δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο και οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση του αμερικανικού οπλισμού στην περιοχή και τη διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ανέφερε επίσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι έτοιμος να συνεχίσει τη συζήτηση που ξεκίνησαν τηλεφωνικά οι δύο ηγέτες, για να σκιαγραφήσει τις ρωσικές ανησυχίες, εκφράζοντας την άποψη της Μόσχας για την κατάσταση και την αντίληψη για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο κ. Πεσκόφ ενημέρωσε ότι οι δύο πρόεδροι πιθανότατα θα συζητήσουν επίσης για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τις οποίες η ρωσική πλευρά κρίνει ως πολύ σημαντικές.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης πριν οικοδομήσουμε αμοιβαίους μηχανισμούς και ενέργειες εμπιστοσύνης».

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο αύριο Τρίτη 8 Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περίπου την ίδια ώρα, σήμερα Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον, συναντώνται ο πρόεδρος Μπάιντεν, με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Γερμανίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και είναι απολύτως κρίσιμο να υπάρχει ισχυρή ενότητα μεταξύ όλων των μεγάλων εταίρων, των δυο πλευρών του Ατλαντικού  και μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική για τη θέση της Γερμανίας στην κρίση της Ουκρανίας ο Γερμανός καγγελάριος ανέφερε: «Είμαστε ο ισχυρότερος οικονομικός υποστηρικτής της Ουκρανίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Ωστόσο, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης να μην προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα.

Η Γερμανία έχει επίσης επικριθεί για την απόφασή της να δημιουργηθεί ο αγωγός Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος προορίζεται να φέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει.

Σε ερώτηση για το εάν η Γερμανία θα αναστείλει την έναρξη λειτουργίας του αγωγού σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα μαζί με τους συμμάχους μας. Έχουμε μια πολύ σαφή συμφωνία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και την ενεργειακή κυριαρχία στην Ευρώπη»

Με πληροφορίες από TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα