ΑΘΗΝΑ
17:46
|
08.05.2024
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στη δημοτική αρχή και την αστυνομία πρόσθετες εξουσίες για τον έλεγχο της κατάστασης και τη δίωξη των διαδηλωτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δημοτική αρχή της καναδικής πρωτεύουσας κήρυξε την πόλη σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών οδηγών βαρέων οχημάτων, οι οποίοι για περισσότερο από μια εβδομάδα έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και μπροστά από το καναδικό κοινοβούλιο απαιτώντας να αρθούν οι περιορισμοί για την πανδημία του Covid-19.

Ο δήμαρχος Τζιμ Γουάτσον είπε ότι η πόλη βρίσκεται «εντελώς εκτός ελέγχου», με τους διαδηλωτές να είναι περισσότεροι από την αστυνομία. Πρόσθεσε δε ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των κατοίκων. Υπήρξαν επίσης αναφορές για ρατσιστικές επιθέσεις.

Το κέντρο της Οτάβας έχει παραλύσει, με οχήματα και σκηνές να κλείνουν τους δρόμους. Το «Κονβόι για την Ελευθερία» πυροδοτήθηκε από την εισαγωγή τον περασμένο μήνα ενός νέου κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι οδηγοί φορτηγών θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να μπορούν να περάσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Ωστόσο, στο μεταξύ, το κίνημα έχει ενσωματώσει ευρύτερα αιτήματα που αφορούν συνολικά τη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας στον Καναδά.

Οι διαδηλωτές, έχοντας καθημερινή παρουσία στο κέντρο της Οττάβας κοντά στο λόφο του Κοινοβουλίου, έχουν «αυξήσει» τα αιτήματά τους ώστε να περιλαμβάνουν τον τερματισμό όλων των απαγορεύσεων σε εθνικό επίπεδο, δηλώνοντας έτσι τη σφοδρή αντίθεσή τους με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Μιλώντας στον καναδικό ραδιοφωνικό σταθμό CFRA, ο δήμαρχος Γουάτσον είπε ότι οι διαδηλωτές συμπεριφέρονται όλο και πιο «αναίσθητα» «χτυπώντας συνεχώς κόρνες και σειρήνες, ανάβοντας πυροτεχνήματα και μετατρέποντάς την κατάσταση σε πάρτι». «Σαφώς, είμαστε λιγότεροι και χάνουμε αυτή τη μάχη”, είπε, προσθέτοντας: «Αυτό πρέπει να αντιστραφεί – πρέπει να πάρουμε πίσω την πόλη μας». Ο δήμαρχος δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα μπορούσε να επιβάλει, αλλά η αστυνομία είπε την Κυριακή ότι θα εντείνει την επιβολή της τάξης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συλλήψεων όσων προσπαθούν να βοηθήσουν τους διαδηλωτές φέρνοντάς τους προμήθειες όπως καύσιμα, χαρτί υγείας και τρόφιμα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στη δημοτική αρχή και την αστυνομία πρόσθετες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στον εξοπλισμό που απαιτείται από τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η αστυνομία ανησυχεί για το γεγονός  πως το Κονβόι έχει προσελκύσει ακροδεξιά και εξτρεμιστικά στοιχεία, ενώ την Κυριακή επιβεβαίωσε ότι ασχολείται με περισσότερες από 60 ποινικές έρευνες, που αφορούν  αδικήματα όπως « κλοπές, εγκλήματα μίσους και υλικές ζημιές». «Υπήρξαν ρατσιστικά σημάδια, υπήρξαν πολλές αναφορές για επιθέσεις και παρενόχληση ανθρώπων που φορούσαν μάσκα», είπε στο BBC η Στέφανι Κάρβον, κάτοικος της Οτάβα και πρώην αναλύτρια εθνικής ασφάλειας της καναδικής κυβέρνησης.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, από την εταιρεία Abacus Data ,έδειξε ότι το 68% των Καναδών αισθάνονταν ότι έχουν «πολύ λίγα κοινά» με τους διαδηλωτές, ενώ το 32%  ότι έχει «πολλά κοινά» με τους φορτηγατζήδες.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αγωνία στη Νότια Αφρική για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια

Ζελένσκι: Στέλνει κατάδικους να πολεμήσουν-Ποινές στους ανυπότακτους

Εκλεισε η Βεντήρη δίπλα στο Χίλτον λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα

Ελεύθερος 56χρονος μετά από σύλληψη για ενδοοικογενειακή βία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα