ΑΘΗΝΑ
09:48
|
01.05.2024
Απειλές για πιθανή επίθεση ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία εξαπολύει το Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο Τρίτη στη Βιέννη, ανακοίνωσε η ΕΕ, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες.

«Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσες και τις κυβερνήσεις τους, οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου», αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ γύροι συνομιλιών από τον Απρίλιο στη Βιέννη, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβίωση της συμφωνίας, η οποία εγκαταλείφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ τρία χρόνια μετά την υπογραφή της και βάσει της οποίας το Ιράν προβλέπεται να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν στις 28 Ιανουαρίου καθώς οι υψηλόβαθμοι διαπραγματευτές επέστρεψαν στις χώρες τους για διαβουλεύσεις. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ δήλωσε χθες ότι σύντομα θα επιστρέψει στην Βιέννη, επιμένοντας ότι είναι ακόμη δυνατή η αναβίωση της συμφωνίας.

Ιράν: Κόκκινη γραμμή οι κυρώσεις

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η άρση των αμερικανικών κυρώσεων είναι η κόκκινη γραμμή της Τεχεράνης στις συνομιλίες.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκατέστησε τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα που αφορά ειρηνικούς σκοπούς, σημειώνοντας όμως ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί «υποχώρηση απέναντι στο Ιράν», ούτε «μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, χαρακτήρισε χθες την κίνηση αυτή «σε θετική κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκή», ενώ αξιωματούχοι της Τεχεράνης σημειώνουν ότι «η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κάνει ένα βήμα που δεν έχει αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση του Ιράν… μια υπεύθυνη  κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στη συμφωνία και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Εκτοξεύει απειλές το Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ άφησε να εννοηθεί, χθες Κυριακή, ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν ακόμη και αν τελικά υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες και επιτευχθεί η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Η μεγαλύτερη απειλή κατά του κράτους του Ισραήλ είναι το Ιράν», είπε ο Μπένετ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ. «Ως κυβέρνηση, είμαστε υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και, φυσικά, παρακολουθούμε τις συνομιλίες της Βιέννης».

«Όποιος πιστεύει ότι μια συμφωνία θα αυξήσει τη σταθερότητα κάνει λάθος», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Times of Israel, France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα