ΑΘΗΝΑ
16:19
|
23.04.2024
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Καναδά ζητά να τερματιστούν τις κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει την πόλη εδώ και περίπου δέκα ημέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεσολαβητή που θα αναλάβει να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές που διαδηλώνουν στην Οτάβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας (μεταξύ άλλων) για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων αναζητά πλέον ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Καναδά, Τζιμ Γουότσον.

Βασικός στόχος του Γουότσον είναι να τερματιστούν τις κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Ήδη, από την Κυριακή έχει κηρύξει την πόλη σε κατάσταση “εκτάκτου ανάγκης” χωρίς να διευκρινίσει τι μέτρα σκοπεύει να επιβάλει.

Η αστυνομία, αφού επικρίθηκε επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει την κατάληψη του κέντρου της πόλης όπου πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, εμποδίζει τώρα τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, κυρίως σε καύσιμα. Απειλεί δε με σύλληψη αυτούς που θα επιχειρήσουν «να προσφέρουν υλική βοήθεια στους διαδηλωτές».

Ως νωρίς απόψε έχουν γίνει τουλάχιστον επτά συλλήψεις, πολλά οχήματα κατασχέθηκαν ενώ κόπηκαν και περίπου 100 κλήσεις για οδικές παραβάσεις.

Κάτοικοι της Οτάβας, σε απόγνωση από το χάος που προκάλεσε το κίνημα των φορτηγατζήδων, κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (περίπου 7 εκατ. Ευρώ).

Επέκταση κινητοποιήσεων και σε άλλες πόλεις

Το Σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, όπως στο Τορόντο και το Γουίνιπεγκ.

Θυμίζουν στη μορφή τους τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που τον χειμώνα του 2018 παρέλυαν κάθε Σαββατοκύριακο το κέντρων πολλών γαλλικών πόλεων.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, που έχει βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό εδώ και μία εβδομάδα δεν σχολίασε τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου. Την περασμένη Πέμπτη, όμως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τον στρατό για να αποκαταστήσει την τάξη.

Το λεγόμενο «κομβόι της ελευθερίας» ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας οδηγών λεωφορείων κατά του μέτρου που επιβάλει τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ για να εξελιχθεί σε καθολική διαμαρτυρία κατά των περιοριστικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέτρων και κατά της κυβέρνησης του Τζάστιν Τριντό.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα