ΑΘΗΝΑ
08:59
|
27.04.2024
Μιμούμενοι τους φορτηγατζήδες του Καναδά, οι Νεοζηλανδοί έχουν συγκεντρωθεί με τα οχήματά τους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, απέκλεισαν δρόμους έξω από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας σήμερα, Τρίτη, με φορτηγά και τροχόσπιτα, εμπνευσμένοι από παρόμοιες διαδηλώσεις στον Καναδά.

Οι διαδηλωτές του «Κονβόι για την Ελευθερία» έφτασαν από όλες τις γωνιές της Νέας Ζηλανδίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, επ’ αφορμής και της πρώτης ετήσιας ομιλίας από την πρωθυπουργό Γιασίντα Άρντερν.

Οι διαδηλωτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν φορούσαν μάσκες, κρατούσαν πλακάτ που ζητούσαν «ελευθερία», και ορκίστηκαν να κατασκηνώσουν έξω από το κοινοβούλιο μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID-19. Οι διαμαρτυρίες εμπνέονται από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των φορτηγατζήδων στην καναδική πρωτεύουσα Οττάβα ενάντια στα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Άρντερν δεν συνάντησε τους διαδηλωτές και είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι τελευταίοι δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη της πλειοψηφίας. «Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να χαρακτηρίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο αυτό που βλέπουμε έξω από το κοινοβούλιο ως αντιπροσώπευση της πλειοψηφίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου., προσθέτοντας πως «Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών έχουν κάνει ό, τι μπορούν για να κρατήσουν ο ένας τον άλλον ασφαλή».

Στην πρώτη της κοινοβουλευτική ομιλία για το έτος νωρίτερα την ίδια μέρα, η Άρντερν είπε στους βουλευτές ότι η πανδημία του COVID-19 δεν θα τελειώσει με την παραλλαγή Omicron και η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες παραλλαγές του ιού φέτος. Η κυβέρνηση της Άρντερν έχει επιβάλει μερικούς από τους πιο σκληρούς περιορισμούς για την πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει ολοκληρωτικά έξω από τη χώρα τον κορονοϊό.

Οι πολιτικές αυτές συνέβαλαν στη διατήρηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε χαμηλά επίπεδα. Μια χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, η Νέα Ζηλανδία είχε μέχρι στιγμής περίπου 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID και 53 θανάτους.

Όμως, η συγκεκριμένη πολιτική εξόργισε επίσης πολλούς που ήρθαν αντιμέτωποι με μια ατελείωτη απομόνωση στο σπίτι, ενώ δεκάδες χιλιάδες εκπατρισμένοι Νεοζηλανδοί αποκόπηκαν από τις οικογένειες τους στην πατρίδα καθώς τα σύνορα παρέμεναν σφραγισμένα. Τα μέτρα ήταν επίσης καταστροφικά για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από διεθνείς τουρίστες.

Τα ποσοστά αποδοχής της Άρντερν μειώθηκαν κατακόρυφα στην τελευταία δημοσκόπηση του 1News Kantar που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της στον υπόλοιπο κόσμο, σε φάσεις μόνο, μέχρι τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα