ΑΘΗΝΑ
18:04
|
18.05.2024
Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται από τους υποστηρικτές της η ενέργεια του μέλλοντος, διότι παράγει ελάχιστα απόβλητα και καθόλου αέρια του θερμοκηπίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερη ποσότητα ενέργειας από ποτέ ανακοίνωσαν σήμερα πως κατάφεραν να δημιουργήσουν επιστήμονες στον μεγαλύτερο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο που βρίσκεται στην Οξφόρδη.

Η ομάδα επιστημόνων του Joint European Torus (JET) πέτυχε την παραγωγή 59 megajoules ενέργειας σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1997.

Τα αποτελέσματα αυτά κατά την Βρετανική Αρχή Ατομικής Ενέργειας αποτελούν την πλέον σαφή απόδειξη σε παγκόσμια κλίμακα των δυνατοτήτων της σύντηξης για την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας».

Ο αντιδραστήρας σύντηξης Τokamak του JET, μία τεράστια μαγνητική αίθουσα σε σχήμα ντόνατ, είναι ο ισχυρότερος στον κόσμο.

This image has an empty alt attribute; its file name is JET-scaled.jpg

Στον πυρήνα του, υπεραγώγιμοι μαγνήτες διατηρούν ένα μείγμα δευτερίου και τριτίου, ισοτόπων του υδρογόνου, που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες δέκα φορές υψηλότερες από εκείνες που επικρατούν στο κέντρο του Ηλιου για να δημιουργηθεί πλάσμα, οδηγώντας στην ένωση των πυρήνων των ισοτόπων και την σύντηξή τους για την δημιουργία βαρύτερων ατόμων ηλίου και εκλύοντας κολοσσιαία ποσότητα θερμικής ενέργειας.

Πυρηνική σύντηξη: Η Ενέργεια του μέλλοντος

Η πυρηνική σύντηξη επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη από τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας.

Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται από τους υποστηρικτές της η ενέργεια του μέλλοντος, διότι παράγει ελάχιστα απόβλητα (σαφώς λιγότερο ραδιενεργά από αυτά ενός συνηθισμένου πυρηνικού σταθμού) και καθόλου αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας επί 5 δευτερόλεπτα, και στην συνέχεια επί 5 ώρες με μελλοντικές ιχυρότερες συσκευές, δηλώνει ο Τόνι Ντόουν του EUROfusion consortium.

Fusion energy record smashed by Joint European Torus facility – Physics  World

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από τους επιστήμονες της Οξφόρδης μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα για τον αντιδραστήρα Iter, ο οποίος είναι ακόμα πιο προηγμένος από τον JET και κατασκευάζεται στο Κανταράς της νότιας Γαλλίας.

Ο Μπερνάρ Μπιγκό, γενικός διευθυντής του διεθνούς προγράμματος Iter, χαιρέτισε τα αποτελέσματα της έρευνας, εκτιμώντας ότι πλησιάζουν πλέον «την βιομηχανική κλίμακα» παραγωγής.

ITER under construction

Η διεθνής συνεργασία για την πυρηνική σύντηξη είναι ευρεία, διότι, αντίθετα με την πυρηνική σχάση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Στο γαλλικό πρόγραμμα συμμετέχουν η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Fusion Energy Era: ITER Assembly Begins – World's Largest Science Project  to Replicate the Fusion Power of the Sun
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Ζημιές σε εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με νέο σύστημα καθοδήγησης

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα