ΑΘΗΝΑ
07:41
|
10.12.2022
Περισσότερες από 200 γυναίκες, πολλές από αυτές καρκινοπαθείς, ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από γυναικολόγο γιατρό του UCLA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 200 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση από γιατρό γυναικολόγο εντός της πανεπιστημιούπολης.

Πολλές είναι οι γυναίκες που κατηγορούν το ίδρυμα του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) ότι απέκρυπτε σκόπιμα την σεξουαλική κακοποίηση ασθενών από τον γυναικολόγο Τζέιμς Χιπς.

Ο Χιπς υπηρέτησε στο φοιτητικό κέντρο υγείας του UCLA κατά τη διάρκεια της 35χρονης καριέρας του μεταξύ 1983 και 2018. Εκατοντάδες γυναίκες, μερικές από τις οποίες είχαν καρκίνο, ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν από αυτόν.

Το πανεπιστήμιο δεν είχε προβεί σε καμία διερεύνηση των καταγγελιών κατά του Χιπς μέχρι και το 2017. Έτσι, σήμερα, κατηγορείται από εκατοντάδες αγωγές για σκόπιμη απόκρυψη της σεξουαλικής κακοποίησης ασθενών από τον γυναικολόγο.

Η ιατρική άδεια του Χιπς ανεστάλη από δικαστή το 2019, κατά τη διάρκεια εξέτασης μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης.

Το πανεπιστήμιο, διά του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως ο οικονομικός διακανονισμός θα προσφέρει «επούλωση και δικαίωση» για τις γυναίκες που εμπλέκονται. Ο Χιπς αντιμετωπίζει σήμερα 21 ποινικές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον επτά γυναικών. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

«Η συμπεριφορά που φέρεται να διαπράχθηκε από τον Χιπς είναι καταδικαστέα και αντίθετη με τις αξίες του Πανεπιστημίου μας», ανέφερε ανακοίνωση του UCLA την Τρίτη. «Η πρώτη και υψηλότερη υποχρέωσή μας θα είναι πάντα προς τις κοινότητες που υπηρετούμε και ελπίζουμε ότι αυτή η διευθέτηση είναι ένα βήμα προς την παροχή επούλωσης του τραύματος και δικαίωσης για τους ενάγοντες που εμπλέκονται.»

Ο διακανονισμός που επετεύχθη όμως, δεν διακόπτει μια συνεχιζόμενη αγωγή από περισσότερες από 300 ασθενείς. Τον περασμένο Ιούλιο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε έναν διακανονισμό 73 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Χιπς, αναφορικά με αγωγές που υπέβαλαν περισσότερες από 5.500 γυναίκες. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της υπόθεσης, ο γυναικολόγος ήταν κάποτε ο πιο ακριβοπληρωμένος γιατρός σε ολόκληρο το σύστημα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η τελευταία αυτή υπόθεση ακολουθεί μια σειρά άλλων μεγάλων συμφωνιών για δικαστικό διακανονισμό στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αναφορικά με κακοποίηση ασθενών από τους γιατρούς της πανεπιστημιούπολης.

Τον περασμένο μήνα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έφτασε σε διακανονισμό 490 εκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερα από 1.000 άτομα που ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν από αθλητικό γιατρό του πανεπιστημίου εντός μιας περιόδου σαράντα χρόνων κατά την οποία κατείχε τη θέση του.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστρέφουν στις θέσεις τους από 1/1/23 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ένταση από επίσκεψη της δημάρχου Παρισιού σε καταυλισμό Αφγανών

Νέο βομβαρδισμός συνοικιών του Ντονιέτσκ

Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα