ΑΘΗΝΑ
05:38
|
03.05.2024
Πλησίασαν Ελληνοκύπριο αγρότη και τον απείλησαν να εγκαταλείψει τις καλλιέργειες σε διαφορετική περίπτωση θα τον σκοτώσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tέσσερις πάνοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν χθες στη νεκρή ζώνη της Δένειας, πλησίασαν Ελληνοκύπριο αγρότη και τον απείλησαν να εγκαταλείψει τις καλλιέργειες σε διαφορετική περίπτωση θα τον σκοτώσουν. Σημειώνεται ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε τα κατοχικά στρατεύματα έκαναν «πλάτες» σε έποικο κτηνοτρόφο, ο οποίος μετέφερε τα ζώα του για να βοσκήσουν μέσα σε καλλιέργειες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριο αγρότη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι χαρουπιές του. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν επέμβει τα Ηνωμένα Έθνη και έδιωξαν τον έποικο, ενώ χθες, αφού ειδοποιήθηκε η Ειρηνευτική Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), καθυστέρησε να επέμβει.

Μιλώντας στον «Φιλελέυθερο» ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε ότι αργότερα επικοινώνησαν μαζί του από την UNFICYP και τον ενημέρωσαν ότι θεωρούν το εν λόγω επεισόδιο πολύ σοβαρό και θα το εγείρουν στο υψηλότερο επίπεδο. Η διαφορά με άλλα γεγονότα, είπε, είναι ότι αυτή τη φορά δεν χρησιμοποιήθηκαν έποικοι αγρότες, αλλά οπλισμένοι Τούρκοι στρατιώτες. Τον ενημέρωσαν ακόμα ότι την ώρα του επεισοδίου στη σκηνή ήταν η Αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι ενημέρωσε με τη σειρά της την UNFICYP και ακολούθως απομάκρυνε τους Τούρκους στρατιώτες από τη νεκρή ζώνη.

Πρόκειται για νέα περιστατικά, τα οποία ξύπνησαν μνήμες του Νοεμβρίου του 2018, μιας περιόδου που ήταν συχνές οι προκλήσεις του τουρκικού στρατού, όπου παρεμπόδιζαν Ελληνοκύπριους αγρότες που προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν εκτάσεις γης εντός της νεκρής ζώνης στις περιοχές Δένειας και Αυλώνας. Συγκεκριμένα, την τότε περίοδο ο κατοχικός στρατός εισερχόταν στη νεκρή ζώνη και έδιωχνε τους Ελληνοκύπριους γεωργούς, ενώ ακολούθως εισέρχονταν στην περιοχή οι Τουρκοκύπριοι γεωργοί με τα τρακτέρ τους και καλλιεργούσαν τα χωράφια που έσπερναν οι Ελληνοκύπριοι. Τα χωράφια που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης είναι ιδιοκτησίες των Ελληνοκυπρίων και οι γεωργοί που τα καλλιεργούν επιδοτούνται μέσω του ΚΟΑΠ.

Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό είπε πως ένοπλοι Τούρκοι εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, και αφού πλησίασαν τον γεωργό που βρισκόταν εκεί με τους εργάτες του, απείλησαν να τον σκοτώσουν. Σημείωσε ότι ο γεωργός προσπάθησε να επαναφυτεύσει τις χαρουπιές που κατέστρεψαν οι Τούρκοι την περασμένη εβδομάδα. 

Πρόσθεσε ότι για το συμβάν ειδοποιήθηκαν αμέσως τα Ηνωμένα Έθνη, το υπουργείο Εξωτερικών και η Εθνική Φρουρά. Οι θρασύτατοι Τούρκοι υποστήριζαν ότι το μέρος τούς ανήκει και καλούσαν τον αγρότη να απομακρυνθεί. Σε διαφορετική περίπτωση τον προειδοποιούσαν ότι θα τον σκοτώσουν, υποδεικνύοντας το κιβώτιο με τα πυρομαχικά. Μάλιστα, άνοιξαν το κιβώτιο μπροστά στον αγρότη για να δει τις σφαίρες. Ο κ. Παναγιώτου έκανε λόγο για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση από τα κατοχικά στρατεύματα, υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που προχωρούν με οπλισμό εντός της νεκρής ζώνης προσεγγίζοντας τον γεωργό και απειλώντας να τον σκοτώσουν.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δένειας δραστηριοποιούνται 10 αγρότες. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο μόνο ένας αγρότης ο οποίος εκτός από γεωργός είναι και κτηνοτρόφος, και η εν λόγω ασχολία είναι η ζήση του. Σύμφωνα με τον αγρότη, το περιστατικό έγινε όταν πλησίασε τις καλλιέργειες με χαρουπιές που διατηρεί. Αρχικά τον πλησίασαν και του ζήτησαν να απομακρυνθεί δύο Τούρκοι στρατιώτες και αφού αρνήθηκε, ακολούθως επέστρεψαν μαζί με άλλους δύο, δύο εκ των οποίων κρατούσαν όπλα και έφεραν μαζί τους κιβώτιο με πυρομαχικά. Μπροστά στη θέα των όπλων και τις απειλές που δέχθηκε ο αγρότης αποχώρησε από την περιοχή. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως «το περιστατικό διευθετήθηκε με ειρηνικό τρόπο και θα γίνει σχετική αναφορά στις εκθέσεις για την Αποστολή (των ΗΕ στην Κύπρο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ευθέτω χρόνω».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα