ΑΘΗΝΑ
07:09
|
20.04.2024
Στηρίζει τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση ορυχείου σιδήρου στη γη τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και μέλη της ιθαγενικής κοινότητας των Σαάμι στη Σουηδία διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο ενάντια στην εγκατάσταση ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος στο βόρειο τμήμα της Σκανδιναβικής χώρας.

Όπως έγινε γνωστό η σουηδική κυβέρνηση πρόκειται τον επόμενο μήνα να αποφασίσει εάν θα δώσει πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο αυτό έργο της βρετανικής εταιρείας Beowulf, η οποία έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει 250 έως 300 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Αλλά οι ιθαγενείς Σαάμι, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 20.000 με 40.000 ζουν στη Σουηδία, λένε ότι το σχέδιο θα είναι καταστροφικό για την εκτροφή ταράνδων, θα εμποδίσει το κυνήγι και το ψάρεμα και θα καταστρέψει το περιβάλλον στη γη τους.

«Πιστεύουμε ότι το κλίμα, το περιβάλλον, ο καθαρός αέρας, το νερό, η βοσκή για τους τάρανδους, τα δικαιώματα των ιθαγενών και το μέλλον της ανθρωπότητας πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να μπαίνουν πάνω από το βραχυπρόθεσμο κέρδος μιας εταιρείας», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ένα αγγλόφωνο βίντεο. «Η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τον αποικισμό της γης των Σαάμι», πρόσθεσε.

Οι Σαάμι, ο μόνος αυτόχθονος πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 100.000 άτομα σύμφωνα με υπολογισμούς, ζουν στην τεράστια αρκτική ερημιά της βόρειας Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας καθώς και στη χερσόνησο Κόλα της Ρωσίας.

Για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα, οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τον πολιτισμό τους ως απολίτιστους και κατώτερους. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν εντείνει τις κινήσεις για να εξιλεωθούν για τις αδικίες του παρελθόντος, ιδρύοντας επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωσης και επαναπατρίζοντας κλεμμένα αντικείμενα των Σαάμι.

Αλλά οι Σαάμι υποστηρίζουν ότι τα δικαιώματά τους εξακολουθούν να μην αναγνωρίζονται, φέρνοντας για παράδειγμα τα κυβερνητικά σχέδια να ανοίξουν τμήματα της πλούσιας σε ορυκτά πατρίδας τους σε εταιρείες εξόρυξης.

Πηγή: thelocal

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα