ΑΘΗΝΑ
01:39
|
19.05.2024
Ακτιβιστές από περίπου 200 κινήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο Μπουένος Άιρες την Τρίτη για να καταγγείλουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και του ΔΝΤ για την αποπληρωμή δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η κυβέρνηση Φερνάντες πρέπει να θυμάται την ιστορία της Αργεντινής. Όλες οι συμφωνίες με το ΔΝΤ από το 1983 έως έχουν προκαλέσει χάος και οδήγησαν σε διαρθρωτικές προσαρμογές, υπερπληθωρισμό και τεράστιες κοινωνικές κρίσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει γιατί αυτή τη φορά τα πράγματα θα πάνε διαφορετικά», δήλωσε η Μύριαμ Μπρέγκμαν, βουλευτής του Myriam Bregman, βουλευτής του Μετώπου της Αριστεράς και των Εγατών (FIT), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμφωνία «δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες του λαού της Αργεντινής, αλλά με ένα παράνομο και απλήρωτο χρέος», δήλωσε στο AFP, η Βίλμα Ρίπολ, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του FIT.

Στις 28 Ιανουαρίου, ο Αργεντινός πρόεδρος ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, για την αποπληρωμή ενός δανείου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκε το 2018 στην κυβέρνηση του προκατόχου του, Μαουρίσιο Μάκρι. Αρχικά το χρέος ήταν 57 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο Φερνάντεζ αρνήθηκε τα υπόλοιπα 13 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Αργεντινή δεσμεύεται να μειώσει σταδιακά το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 3% το 2021 σε μόλις 0,9% το 2024, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι η συμφωνία αυτή δεν θα επηρεάσει τις κοινωνικές δαπάνες ή την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, όπου ο κυβερνών συνασπισμός διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα εκπροσώπων, όχι όμως και την πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση ελπίζει να καθορίσει τους όρους του νέου προγράμματος χρηματοδότησης πριν από την προθεσμία της 22ας Μαρτίου, όταν πρέπει να αποπληρωθούν 2,85 δισ. δολάρια από την Αργεντινή, η οποία δεν μπορεί να τα αντέξει οικονομικά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Μάρτιν Γκούζμαν.

Μετά από τρία χρόνια ύφεσης, τα δύο τελευταία από τα οποία συνδέθηκαν με τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, η οικονομία της Αργεντινής γνώρισε ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με ανάπτυξη 10,3% για τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους.

Όμως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Το 2021 ήταν περίπου 50,95%, ενώ προβλέπεται να κυμανθεί στο 33% το 2022.

Η φτώχεια παραμένει επίσης υψηλή, επηρεάζοντας το 40% του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα