ΑΘΗΝΑ
16:37
|
18.04.2024
Ο βασικός κατηγορούμενος στη δίκη για τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι το 2015 αρνήθηκε ότι σκότωσε ή έβλαψε κάποιον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασικός κατηγορούμενος στη δίκη για τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 αρνήθηκε ότι σκότωσε ή έβλαψε κάποιον. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σαλάχ Αμπτεσλάμ, 32 ετών, είναι το μόνο επιζών μέλος του πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που στόχευσε το Παρίσι εκείνη τη νύχτα, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους.

Στο δικαστήριο χθες, Τετάρτη, επανέλαβε την υποστήριξή του στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά είπε ότι επέλεξε την τελευταία στιγμή να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του. Ο Αμπτεσλάμ είναι ο μόνος κατηγορούμενος που κατηγορείται άμεσα για φόνο.

«Ήθελα να πω σήμερα ότι δεν σκότωσα κανέναν, και δεν έβλαψα κανέναν. Ούτε μια γρατσουνιά», είπε σε ένα ξαφνικό ξέσπασμα προτού εξεταστεί για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Στη συνέχεια, είπε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν έτσι ώστε να πιέσουν για τον τερματισμό της στρατιωτικής εμπλοκής της Γαλλίας στη Συρία και το Ιράκ.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2015 όταν μια ομάδα 10 ατόμων βαριά οπλισμένων τζιχαντιστών στόχευσε πολλές τοποθεσίες σε όλο το Παρίσι. Εννέα από τους επιτιθέμενους είτε ανατινάχτηκαν είτε πυροβολήθηκαν. Ο Γαλλομαροκινός Σαλάχ Αμπτεσλάμ θεωρείται ο τελευταίος επιζών της ομάδας.

Πιστεύεται ότι ταξίδεψε στο Παρίσι από το σπίτι του στις Βρυξέλλες μαζί με τους άλλους δράστες, και το σχέδιό του ήταν να ανατιναχτεί σε επίθεση αυτοκτονίας. Το γιατί απέτυχε να το κάνει -τεχνική δυσλειτουργία στα εκρηκτικά ή αλλαγή γνώμης την τελευταία στιγμή- είναι ένα βασικό ερώτημα που θέλουν να απαντηθεί στο δικαστήριο οι οικογένειες των θυμάτων.

Ένας εκπρόσωπος των οικογενειών αυτών που πέθαναν είπε ότι δεν περιμένουν να καταλάβουν ποτέ το κίνητρο.

«Όταν τον κοιτάζω, είναι απλώς ένα αίσθημα ακατανοησίας. Πώς θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε, αυτό που έκαναν;», δήλωσε στο France2 ο Φιλίπ Ντυπερρόν, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι πήρε την απόφαση να μην πυροδοτήσει ο ίδιος τα εκρηκτικά αφού είχε μια στιγμή αμφιβολίας, είδε «ανθρώπους να κάθονται έξω από καφετέριες», όπως ακριβώς θα έκανε και αυτός. «Έζησα μια κατάσταση που δεν έχουν βιώσει πολλοί άνθρωποι, άνθρωποι που έκαναν ένα βήμα πίσω, που άλλαξαν γνώμη», είπε.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει εννέα μήνες και είναι η μεγαλύτερη στη σύγχρονη γαλλική ιστορία με 1.800 ενάγοντες να συμμετέχουν. Συνολικά δικάζονται 20 άτομα. Μόνο 14 κατηγορούμενοι είναι παρόντες – οι υπόλοιποι έξι δικάζονται ερήμην.

Ο Αμπτεσλάμ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαστεί. Έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση από βελγικό δικαστήριο για τη συμμετοχή του σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, η οποία οδήγησε και στη σύλληψή του.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα