ΑΘΗΝΑ
07:06
|
19.04.2024
Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Ç åíçìÝñùóç ôùí äéáðéóôåõìÝíùí óõíôáêôþí óôï Õðïõñãåßï Õãåßáò áðü ôïí Õöõðïõñãü ÐïëéôéêÞò Ðñïóôáóßáò êáé Äéá÷åßñéóçò Êñßóåùí Íßêï ×áñäáëéÜ, ôçí ÊáèçãÞôñéá ÐáéäéáôñéêÞò Ëïéìùîéïëïãßáò êáé ìÝëïò ôçò ÅðéôñïðÞò Åìðåéñïãíùìüíùí ÂÜíá ÐáðáåõáããÝëïõ, ôïí Åðßêïõñï ÊáèçãçôÞ ôçò ÉáôñéêÞò Ó÷ïëÞò ôïõ ÅÊÐÁ êáé ìÝëïò ôçò ÅðéôñïðÞò Åìðåéñïãíùìüíùí Ãêßêá Ìáãéïñêßíç êáé áðü ôïí ï ÁíáðëçñùôÞ Õðïõñãü Õãåßáò Âáóßëç ÊïíôïæáìÜíç, ôçí ÐáñáóêåõÞ 8 Éáíïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

«Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», ανέφερε και σημείωσε ότι «έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του».

Όπως είπε αυτό που απασχολεί την Επιτροπή είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στο ΕΣΥ. «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μελέτη του CDC, η οποία έδειξε  ότι, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, η χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους μειώνει κατά 56% τη μόλυνση από τον ιό. Σημείωσε, δε, ότι σε εκείνη τη φάση ο καθένας θα μπορεί επιλέξει τι επίπεδο προστασίας θα έχει και τι μάσκα θα φοράει.

Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Όμικρον

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί. Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση.

Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο. Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών.

Από χθες (9/2) λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς. Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς».

Γκάγκα: Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς για τα αντιικά

Αναφερόμενη στα αντιικά φάρμακα, η κυρία Γκάγκα είπε ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Όλες οι υπόλοιπες έχουν γίνει δεκτές. Το τελευταίο τετραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. 42 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ οι 238 είναι να παραδοθούν.

Από χθες (9/2) λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς. Είναι παρά πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα