ΑΘΗΝΑ
21:35
|
06.05.2024
Τζανάκης: Ακόμη 1.000-1.500 θάνατοι τον Φεβρουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για πορεία της πανδημίας διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ.

«Η φάση του πολέμου εναντίον του κορονοϊού τελείωσε και χάσαμε», υπογράμμισε εξηγώντας ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη ισοδυναμεί με «παράδοση άνευ όρων». Ο ίδιος αναφέρθηκε δε και σε συναδέλφους του, γιατρούς, τονίζοντας ότι «αυτομολούν και θέλουν συνθηκολόγηση με τον ιό». 

Όπως είπε ο κ. Παυλάκης, ο ιός επεκτείνεται παγκόσμια «γιατί του το επιτρέπουμε», ενώ το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων αυξάνεται συνεχώς. «Βασιζόμαστε στον στρατηγό- καλοκαίρι που ρίχνει την πανδημία», επισήμανε.

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση

Τζανάκης: Ακόμη 1.000-1.500 θάνατοι τον Φεβρουάριο

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ένα ακόμα μήνα και εκτίμησε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς.

Όπως είπε, «ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα