ΑΘΗΝΑ
23:18
|
19.05.2024
ΥΠΕΞ: Δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο οι τουρκικές αιτιάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέμα αποστρατικοποίησης και κυριαρχίας νησιών έθεσε για πολλοστή φορά σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο κρατικό κανάλι TRT.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι αν Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.

«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες και αν δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο λεγόμενο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας, τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», επεσήμανε.

ΥΠΕΞ: Δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο οι τουρκικές αιτιάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μίλησε για αιτιάσεις που όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά στερούνται και κοινής λογικής.

«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια για το ζήτημα αυτό ενώ έχει σταλεί και σχετική επιστολή από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού.

«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”» απάντησε ο κ. εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τις αιτιάσεις Τσαβούσογλου για την υφαλοκρηπίδα και κατέληξε ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Κλιμακώνεται η προκλητικότητα

Στο θέμα των ελληνοτουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ανέφερε πως «Συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της Άγκυρας με θέσεις που είναι εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και του πλαισίου και του πνεύματος καλής γειτονίας». Και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι κλιμακώνετα η προκλητικότητα αυτή λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία κι εξαιτίας εσωτερικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας των αλλαγών, της ενίσχυσης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας» ανέφερε ακόμα ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε «Όλα αυτά τα αβάσιμα, αστήρικτα και χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Τουρκίας τα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με ψυχραιμία,αλλά και με αποφασιστικότητα και δίνει τις απαντήσεις της και στο διπλωματικό πεδίο αλλά και όπου προκληθεί και όπου χρειαστεί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα