ΑΘΗΝΑ
00:39
|
05.12.2023
Η Σουδανή αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών αφέθηκε ελεύθερη μετά από αδικαιολόγητη φυλάκισή της για 2 εβδομάδες από το στρατιωτικό καθεστώς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από κράτηση δύο εβδομάδων, η Σουδανή ακτιβίστρια του γυναικείου κινήματος, και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν, Αμίρα Οσμάν, αφέθηκε τελικά ελεύθερη, εν μέσω πολλών αντιδράσεων, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου.

Είναι το τέλος μιας σκληρής περιπέτειας για την εξέχουσα μορφή του κινήματος των γυναικών στην Αφρική, που κρατούνταν χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με κανέναν από τις 22 Ιανουαρίου.

Εκείνο το βράδυ του Σαββάτου, ένοπλοι άνδρες φορώντας πολιτικά ρούχα εισέβαλαν στο σπίτι της και την απήγαγαν, για να τη φυλακίσουν αργότερα στις γυναικείες φυλακές του Ομντουρμάν. Η οικογένειά της επιβεβαίωσε τη σύλληψή της τις επόμενες ημέρες.

Η σύλληψη πυροδότησε την καταδίκη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, η οποία μίλησε για «μοτίβο βίας κατά των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών».

Η Αμίρα Οσμάν συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για την αναβάθμιση της θέσης των γυναικών στο Σουδάν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην Προέδρου Ομάρ Αλ-Μπασίρ. Πιο πρόσφατα, πήρε μέρος στις μαζικές κινητοποιήσεις που απαιτούν την αποβολή των στρατιωτικών που πήραν πραξικοπηματικά την εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο με επικεφαλής τον στρατηγό Αλ-Μπουρχάν.

ΠΗΓΗ: Africanews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ σε βρετανικό πυρηνικό σταθμό

Τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Φαρ Ουέστ …σε Νέα Κίο και νοσοκομείο Ναυπλίου

Κατάσκοπος της Κούβας, για 40 χρόνια, Αμερικανός πρέσβης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα