ΑΘΗΝΑ
03:05
|
25.04.2024
Η έφηβη Ρωσίδα αθλήτρια του πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τεστ ανίχνευσης αναβολικών τον Δεκέμβριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έφηβη Ρωσίδα αθλήτρια του πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τεστ ανίχνευσης αναβολικών τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Δοκιμών.

Η 15χρονη, με την αγωνιστική της παρουσία στο Πεκίνο, βοήθησε τη ρωσική ολυμπιακή αποστολή να κερδίσει το χρυσό ομαδικό στο καλλιτεχνικό πατινάζ τη Δευτέρα, αλλά τα μετάλλια δεν απονεμήθηκαν λόγω ενός «νομικού ζητήματος».

Η Ρωσική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Rusada) είχε άρει την αναστολή της μετά τον Δεκέμβριο, δίνοντάς της τη δυνατότητα να συνεχίσει στους Αγώνες του Πεκίνου. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης. Το ίδιο έκανε και η Διεθνής Ένωση Πατινάζ (ITA), καλώντας το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CΑS) να επαναφέρει την προσωρινή αναστολή της Βαλίεβα.

Η ITA είπε ότι η Valieva, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα σκέιτερ που πέτυχε ένα τετραπλό άλμα, έδωσε δείγμα την ημέρα των Χριστουγέννων στο ρωσικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ στην Αγία Πετρούπολη. Το δείγμα στάλθηκε στο διαπιστευμένο εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το αποτέλεσμα βγήκε μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, την επόμενη δηλαδή μέρα που η Ρωσία κέρδισε το ομαδικό χρυσό, αλλά πριν από την τελετή απονομής των μεταλλίων.

Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την πρόληψη των κρίσεων στηθάγχης, αλλά βρίσκεται στον απαγορευμένο κατάλογο της WΑΔΑ επειδή έχει ταξινομηθεί ως ρυθμιστής του καρδιακού μεταβολισμού και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη φυσική απόδοση.

Η συμμετοχή της στους αγώνες ανεστάλη προσωρινά, αλλά αμφισβήτησε την απόφαση και η Rusada συμφώνησε να την άρει την αναστολή στις 9 Φεβρουαρίου.

Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο θα ακροαστεί πλέον την υπόθεση πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της στο ατομικό γυναικών, η οποία ξεκινά την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου.

Η Βαλίεβα, η οποία είναι φαβορί για το απλό γυναικών, εθεάθη να προπονείται στο Capital Indoor Stadium στο Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς είπε ότι ήθελε μια λύση «το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας ότι τα μετάλλια για την ομαδική διοργάνωση δεν θα απονεμηθούν μέχρι την έκβαση της ακρόασης στο αθλητικό δικαστήριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, η Ιαπωνία στην τρίτη και ο Καναδάς τέταρτος.

Η ITA πρόσθεσε ότι «η αιτιολογημένη απόφαση, συμπεριλαμβανομένων των λόγων για τους οποίους άρθηκε η προσωρινή αναστολή, θα δοθεί σύντομα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο Έρικ Μάιλς, επικεφαλής αθλητικός διευθυντής της Καναδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε: «Έχουμε τις ίδιες ερωτήσεις με όλους τους άλλους σχετικά με την υπόθεση του ομαδικού καλλιτεχνικού πατινάζ». «Είναι σημαντικό να ξεδιπλωθεί μια δίκαιη διαδικασία και να προστατευτεί η ακεραιότητα του αθλητισμού. Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιλυθεί γρήγορα».

Οι Ρώσοι αθλητές αγωνίζονται με το όνομα της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) επειδή η Ρωσία έλαβε διετή αποκλεισμό από την WΑDA το 2019 για το κρατικό της πρόγραμμα ντόπινγκ.

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2022 κανένας αθλητής δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη Ρωσία σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς ή Παγκόσμιους Αγώνες.

Η απαγόρευση ήταν αρχικά για τέσσερα χρόνια, αλλά μειώθηκε σε δύο από το CAS.

Η Βαλίεβα συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ στο Ταλίν της Εσθονίας τον Ιανουάριο και κέρδισε στο ατομικό γυναικών το χρυσό μετάλλιο.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα