ΑΘΗΝΑ
09:30
|
26.04.2024
Η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Αγγλίας, ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά από μια σειρά επιζήμιων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο σώμα και την Ντάουνινγκ Στριτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Αγγλίας, Κρεσίντα Ντικ, ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά από μια σειρά επιζήμιων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο σώμα και την Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς και με τη δημαρχία του Λονδίνου, στο φόντο της εξελισσόμενης έρευνας σχετικά με τα «πάρτυ» στην πρωθυπουργική κατοικία κατά την περίοδο του λοκντάουν.

Η Κρεσίντα, η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε της μεγαλύτερης αστυνομικής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε πως δεν της είχε μείνει «καμία επιλογή», αφού ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίχ Καν της κατέστησε σαφές ότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία της.

Μιλώντας στο BBC, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η αποχώρησή της, επέμεινε ότι δεν είχε «απολύτως καμία πρόθεση» να παραιτηθεί και ότι ήταν «θυμωμένη» από την κουλτούρα στο αστυνομικό τμήμα του Charing Cross, το οποίο έχει καταγγελθεί για μισογυνισμό, διακρίσεις και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Την ίδια στιγμή, ο από τις προσπάθειες της Κρεσσίντα σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνται για να «ξεριζωθεί» ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, ο εκφοβισμός και ο μισογυνισμός στο σώμα της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Καν, μόλις η αστυνομικός ενημερώθηκε για τη στάση του, είπε ότι «θα μείνει στην άκρη».

Ο Χασίντ Καν ευχαρίστησε την Επίτροπο για την 40χρονη αστυνομική της καριέρα και προσφορά και δήλωσε πως θα συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Εσωτερικών για τον διορισμό νέου Επιτρόπου, με στόχο την αποκατάσταση της δύναμης και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σώμα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Κρεσίντα «υπηρέτησε τη χώρα της με μεγάλη αφοσίωση και διακρίθηκε για πολλές δεκαετίες».

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε ότι η αρχηγός της αστυνομίας ανέλαβε τον ρόλο της «σε δύσκολες στιγμές» και ότι «αποτελούσε παράδειγμα της ολοένα και πιο ποικιλόμορφης φύσης της αστυνομίας μας».

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Σερ Εντ Ντέιβι, δήλωσε ότι η αλλαγή στην ηγεσία του σώματος υπήρξε «πολύ καθυστερημένη». Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Τζόνσον, του οποίου η συμμετοχή στα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν εξακολουθεί να ερευνάται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο στην επιλογή του διαδόχου της.

Ωστόσο, ο Κεν Μαρς, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Ομοσπονδίας Αστυνομίας, που εκπροσωπεί αξιωματικούς βαθμοφόρους στο Λονδίνο, είπε ότι η Κρεσσίντα υπέστη άδικη μεταχείριση. «Νιώθουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο της φέρθηκαν είναι εντελώς άδικος και πιστεύουμε ότι ήταν το άτομο που θα μπορούσε να μας περάσει μέσα από τις δυσκολίες και να μας βγάλει από την άλλη πλευρά», είπε.

Το 2008, ο τότε Επίτροπος της αστυνομίας Σερ Ίαν Μπλαιρ παραιτήθηκε αφού έχασε την υποστήριξη του τότε δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα