ΑΘΗΝΑ
19:25
|
19.04.2024
Το εμβληματικό πλοίο της οργάνωσης Rainbow Warrior III παρακολουθεί τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To εμβληματικό πλοίο της οργάνωσης, Rainbow Warrior III, βρίσκεται στο Ιόνιο, ανοιχτά της Κέρκυρας, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις σεισμικές έρευνες που διεξάγουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) εντός των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία με σκοπό τη διερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, όπως ανέφερε η οργάνωση

«Με κεντρικό μήνυμα “ΕΛΠΕ, σταματήστε το έγκλημα”, είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά απέναντι σε αυτές τις έρευνες σε μία εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τις θαλάσσιες χελώνες και τα θαλάσσια θηλαστικά, στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο διεξάγονται, αλλά και να καταγράψουμε ενδεχόμενες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα από τις σεισμικές εκρήξεις. Καλούμε τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας και απαιτούμε την προστασία του Ιονίου και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα!» αναφέρει χαρακτηριστικά η Greenpeace.

«Τα απειλούμενα είδη στις πιο ευάλωτες περιοχές παραμένουν ακόμη απροστάτευτα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και τις καταστροφικές πρακτικές της. Προς όφελος του κλίματος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των σημερινών και των μελλοντικών γενεών είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά ενάντια στα ύπουλα σχέδια των ΕΛΠΕ για περισσότερες εξορύξεις πετρελαίου και ορυκτού αερίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε άλλοι ωκεανοί για καταστροφή. Οι πρακτικές greenwashing και αδιαφάνειας που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ δεν θα μας σταματήσει από το να παρεκκλίνουμε από την αποστολή μας. Τα ορυκτά καύσιμα οφείλουν να παραμείνουν στο έδαφος, για ένα σταθερό κλίμα και υγιείς ωκεανούς. Τα ΕΛΠΕ πρέπει άμεσα να σταματήσουν τις κρυφές σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούν αυτή την περίοδο στο Ιόνιο και να ανακοινώσουν την άμεση απόσυρσή τους από τις όλες τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα.», δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Greenpeace, ήδη τα ευρήματα από τον έλεγχο των ερευνών είναι ανησυχητικά: «Η παρουσία μας με το Rainbow Warrior III στην περιοχή σηματοδοτεί μία περίοδο που η εταιρεία δεν θα μπορεί να κρύβεται πια. Βρισκόμαστε ανοιχτά της Κέρκυρας ακολουθώντας το SW Cook στη βρώμικη δραστηριότητά του, με σκοπό να ενημερώνουμε το κοινό, και ήδη από την πρώτη μέρα είχαμε πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από ένα πλοίο που διεξάγει σεισμικές έρευνες είναι 2 μίλια, αλλά οι ήχοι των εκρήξεων καταγράφονταν από το υδρόφωνό μας από 45 μίλια μακριά!»

Όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές η ακτοφυλακή «προστατεύει» το ερευνητικό πλοίο που καταστρέφει το θαλάσσιο οικοσύστημα και η παρουσία οποιουδήποτε ελεγκτικού φορέα είναι ανύπαρκτη: «Στην προσπάθειά μας, να πλησιάσουμε κάπως, ήδη από τα 8 μίλια περίπου, χωρίς να παραβιάσουμε τη ζώνη αποκλεισμού, η ακτοφυλακή εμφανίστηκε και μας περιτριγύριζε για περίπου 40 λεπτά, σαν να ήμασταν εμείς οι εγκληματίες και όχι το πλοίο που καταστρέφει το σημαντικό αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα. Ωστόσο, εμείς φυσικά σηκώσαμε τα πανό μας για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά ενάντια στις εξορύξεις. Όταν πλέον βρεθήκαμε στα 2 μίλια από το SW Cook, η ακτοφυλακή εμφανίστηκε ξανά από το πουθενά, αυτή τη φορά για να πάει να προστατέψει το πλοίο των ερευνών και παρέμεινε εκεί όλο το βράδυ, μέχρι και τώρα! Η δράση μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ειρηνική, αλλά δυναμική. Θα παραμείνουμε κοντά στο πλοίο τους γιατί θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζει όλος ο κόσμος τι γίνεται στην περιοχή. Αφού δεν υπάρχει επίσημος ελεγκτικός φορέας, θα αναλάβουμε εμείς αυτόν τον ρόλο. Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή το υδρόφωνό μας “πιάνει” ήχους εκρήξεων ανά 12 δευτερόλεπτα! Δηλαδή περίπου 5 εκρήξεις το λεπτό, μέσα στο σπίτι των δελφινιών, των φαλαινών, των χελωνών και κάθε άλλου είδους θαλάσσιας ζωής».

Τα πάγια αιτήματα της Greenpeace προς τα ΕΛΠΕ εξακολουθούν να είναι:

– Να σταματήσουν άμεσα τις σεισμικές έρευνες συνολικά στο Ιόνιο 
– Να ακυρώσουν όλα τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στα οποία συμμετέχουν
– Να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας με τις επιταγές της Συμφωνίας του Παρισιού. 

«Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι ακόμα μια προσπάθεια αδιαφάνειας και πράσινου ξεπλύματος της καταστροφικής τους δραστηριότητας για εμάς, το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον» υπογραμμίζει η οργάνωση και καλεί τους πολίτες να υπογράψουν για την προστασία του Ιονίου και των θαλασσών, καθώς και την ακύρωση των σχεδίων για εξορύξεις στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα