ΑΘΗΝΑ
01:36
|
02.05.2024
«Ελπίζουμε στην ανατολή, τη δύση, το βορρά και το νότο της χώρας μας και δεν εναποθέσαμε ποτέ καμία ελπίδα στη Βιέννη και τη Νέα Υόρκη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη «ποτέ δεν εναπόθεσε τις ελπίδες της» στις συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις έμμεσες συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα την Τρίτη μετά από ένα διάλειμμα 10 ημερών, αλλά οι απεσταλμένοι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το εάν βρίσκονται κοντά στην επίλυση διαφόρων ακανθώδων ζητημάτων.

«Ελπίζουμε στην ανατολή, τη δύση, το βορρά και το νότο της χώρας μας και δεν εναποθέσαμε ποτέ καμία ελπίδα στη Βιέννη και τη Νέα Υόρκη», είπε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του με αφορμή τον εορτασμό της 43ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης στη χώρα Ιράν.

Ο Ραϊσί , η εκλογή του οποίου τον περασμένο Ιούνιο οδήγησε σε πεντάμηνη παύση των συνομιλιών, είπε ότι το Ιράν θα βασιστεί στο εγχώριο οικονομικό του δυναμικό αντί να περιμένει υποστήριξη από το εξωτερικό και από τις πυρηνικές συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε δημόσια πιέσεις στην Τεχεράνη για την άμεση αναβίωση της συμφωνίας, λέγοντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα καταστήσει την αναβίωση αδύνατη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, χθες Πέμπτη, ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

«Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι ισορροπημένη. Το βλέμμα προς τη Δύση έχει κάνει τις σχέσεις της χώρας ανισόρροπες, πρέπει να δούμε όλες τις χώρες και τις δυνατότητες στον κόσμο, ειδικά τους γείτονές μας» είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Η ομιλία του διακόπτονταν συχνά από φωνές «Θάνατος στην Αμερική» – ένα σύνθημα σήμα κατατεθέν της επανάστασης που ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σάχη το 1979. Το κοινό φώναζε επίσης «Θάνατος στην Αγγλία» και «Θάνατος στο Ισραήλ».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι Ιρανοί τίμησαν την επέτειο της επανάστασης παρελαύνοντας μόνο με οχήματα, χωρίς να δούμε για άλλη μια χρονιά τη φαντασμαγορική παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού για τη μετάδοση του COVID-19.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά πλάνα με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες να κινούνται στους δρόμους δεκάδων πόλεων και κωμοπόλεων όπου, πριν από την πανδημία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έκαναν παρέλαση για να τιμήσουν την επέτειο.

Πηγή: Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα