ΑΘΗΝΑ
17:06
|
19.05.2024
Προειδοποίηση για συνέπειες από τον Μπάιντεν σε συνομιλία που είχε με τον Πούτιν. Σε ετοιμότητα ΗΠΑ και Σύμμαχοι. Τι απάντησε το Κρεμλίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε ορισμένες λεπτομέρειες από τη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το Ουκρανικό.

Η δήλωση – διαρροή από τον Λευκό Οίκο:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους, θα απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά με κόστος για τη Ρωσία.

Ο ίδιος επανέλαβε, ότι μια νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή κοινότητα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής με τον πρόεδρο Πούτιν ότι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους, είναι εξίσου προετοιμασμένες για άλλα σενάρια.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν

Τι είπε το Κρεμλίνο

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουρσακόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, είπε ότι Μπάιντεν επανέλαβε τα περί πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά δεν επικεντρώθηκε στο θέμα αυτό. Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ ήταν αντίπαλοι, αλλά τη δεκαετία του 1990 ήταν φίλοι, μέχρι που επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ και πλησίασε τα σύνορα τη Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τον Ουρσακόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας που οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση και υποστήριξε ότι η Δύση δεν πιέζει αρκετά το Κίεβο να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ. Πρόσθεσε δε ότι είναι και ασαφές γιατί η κατάσταση έχει κλιμακωθεί μέχρι σημείου παραλογισμού. 

«Οι Αμερικανοί τεχνητώς κλιμακώνουν την υστερία γύρω από τα φημολογούμενα σχέδια ρωσικής εισβολής αναφέροντας ακόμα και ημερομηνίες για την εισβολή, ενώ παράλληλα μαζί με τους συμμάχους τους ενισχύουν τη στρατιωτική δομή της Ουκρανίας», τόνισε ο Ουρσακόφ συμπληρώνοντας ότι μαζί με τις κατηγορίες για επικείμενη εισβολή, δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για προβοκατόρικες ενέργειες από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Για μας έτσι έχει η κατάσταση», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Λαβρόφ: Καιρός η Ουκρανία να αναγνωρίσει τις πραγματικότητες στο πεδίο της μάχης

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα