ΑΘΗΝΑ
13:27
|
23.04.2024
Αποκαλύψεις για αλλοιώσεις γεγονότων από το Γραφείο Φυλακών ρίχνουν φως στις σκοτεινές τελευταίες ημέρες του διαβόητου παιδόφιλου της αμερικανικής ελίτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Αύγουστο του 2019 ο χρηματιστής, διαβόητος προαγωγός ανηλίκων, Τζέφρι Έπσταϊν, βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε πει σε ψυχολόγο ότι είναι «πολύ δειλός» για να δώσει τέλος στη ζωή του. Ωστόσο, οι αρχές κατηγορηματικά απεφάνθησαν ότι o μεγιστάνας φίλος, δύο πρώην προέδρων κι ενός Δούκα, απαγχονίστηκε μέσα στο κελί του και ότι ο άψυχο σώμα του βρέθηκε το πρωί γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα). Ο φάκελος Έπσταϊν … έκλεισε.

Τρία χρόνια μετά, έγγραφα που αποκτήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα με βάση τον νόμο για την Ελευθερία της Πληροφορίας από την ερευνητική μονάδα του RT «The Detail» περιλαμβάνουν ανησυχητικά αρχεία, που αποκαλύπτουν πόσο βιαστικά κινήθηκε το Γραφείο Φυλακών των Ηνωμένων Πολιτειών (BOP) για να κλείσει οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση σχετικά με τα αίτια θανάτου του Τζέφρι Έπσταϊν. Πρόκειται για αρχεία που δείχνουν ότι τις ημέρες μετά τον θάνατο του προαγωγού της αμερικανικής ελίτ στοιχεία παραμορφώθηκαν, αλλοιώθηκαν, γεγονότα αγνοήθηκαν ενώ πολλά περιστατικά ουδέποτε διερευνήθηκαν, ούτε καν δημοσιοποιήθηκαν.

Με το που βρέθηκε ο Έπσταϊν νεκρός στο κελί του στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν στις 10 Αυγούστου 2019, το Γραφείο Φυλακών αμέσως προχώρησε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και ενημέρωσε την οικογένεια του εκλιπόντος ανακοινώνοντας κατηγορηματικά ότι ο κρατούμενος είχε αυτοκτονήσει.

Ως εκ τούτου αναπαράχθηκε τάχιστα σε όλο τον κόσμο η είδηση ότι ο Έπσταϊν είχε δώσει τέλος στη ζωή του, παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής ιατροδικαστής Μπάρμπαρα Σάμπσον δεν είχε ακόμα καταλήξει σε κάποιο πόρισμα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα, η ίδια την επομένη ξεκαθάρισε με δήλωσή της ότι η έρευνα ήταν ακόμα ανοιχτή και σε εξέλιξη. Μόλις έξι ημέρες μετά, στις 16 Αυγούστου η Μπάρμπαρα Σάμπσον ανακοίνωσε δημόσια ότι ο θάνατος του Έπσταϊν ήταν αυτοκτονία.

Το πόρισμά της αμφισβητήθηκε από τον κορυφαίο ιατροδικαστή Δρ Μάικλ Μπάντεν, ο οποίος είχε προσληφθεί από τον αδερφό του δισεκατομμυριούχου για να παρακολουθεί και να παρίσταται στη διαδικασία της νεκροψίας. Μιλώντας στην εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ» (Miami Herald) δύο μήνες αργότερα, ο Δρ Μάικλ Μπάντεν κατηγόρησε τις ιατροδικαστικές αρχές λέγοντας πως «η νεκτοψία δεν υποστήριζε την εκδοχή αυτοκτονίας» και ότι αρχικά η παθολόγος που την είχε διενεργήσει το είχε αυτό καταγράψει επισήμως. «Μέσα σε μία εβδομάδα η Δρ. Σάμσον άλλαξε γνώμη για την αιτία θανάτου και κατέληξε στην αυτοκτονία. Ο αδερφός του εκλιπόντος προσπαθούσε να μάθει γιατί έγινε αυτό. Ποια ήταν τα στοιχεία;», είχε δηλώσει οργισμένος ο ιατροδικαστής Μάικλ Μπάντεν.

Ο Έπσταϊν συνελήφθη τον Ιούλιο του 2019 κατηγορούμενος για διακίνηση ανήλικων κοριτσιών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Προφυλακίστηκε, αυτοκτόνησε και τελικά δεν λογοδότησε ενώπιον της δικαιοσύνης. Έξι ημέρες μετά τη σύλληψή του ο τότε υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Τραμπ, Αλεξάντερ Ακόστα, υπέβαλε την παραίτησή του. Να θυμίσουμε ότι το 2007, ο χρηματιστής και οι εισαγγελικές αρχές του Μαϊάμι, με επικεφαλής του γραφείου τότε τον Αλεξάντερ Ακόστα, είχαν κλείσει «μυστική» συμφωνία για να μπει στο αρχείο η ομοσπονδιακή έρευνα που διαπίστωνε κύκλωμα σωματεμπορίας στην έπαυλη του Έπσταϊν στη πολιτεία της Φλόριντας με θύματα τουλάχιστον 40 έφηβες.

Πολλά από τα ερωτήματα για τις τελευταίες ημέρες του παιδόφιλου προαγωγού έμειναν αναπάντητα όλα αυτά τα χρόνια. ‘Ενα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» (Washington Post) είναι ενδεικτικό της στροφής 180 μοιρών που πήρε η παθολόγος Μπάρμπαρα Σάμπσον, μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του πορίσματός της. Πηγές που γνώριζαν τη διαδικασία και τα θέματα της αυτοψίας/νεκροψίας είπαν στην εφημερίδα ότι η διαδικασία αποκάλυψε ότι πολλά οστά στον λαιμό του Έπσταϊν, συμπεριλαμβανομένου του υοειδούς, ήταν σπασμένα και ότι τέτοια σπασίματα «είναι πιο συνηθισμένα σε θύματα ανθρωποκτονίας από στραγγαλισμό» παρά από απαγχονισμό.

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν επίσης στην έκθεση για την «ψυχολογική διερεύνηση» του θανάτου του Αμερικανού που συντάχθηκε από τον Ρόμπερτ Ναγκλ, εθνικό συντονιστή πρόληψης αυτοκτονιών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας BOP. Τα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη δημοσιογραφική ομάδα «The Detail» του RT αναφέρουν πως ο Ναγκλ – το όνομα του οποίου έχει πια διαγραφεί από τα αρχεία – έφτασε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Μετροπόλιταν του Μανχάταν το πρωί της 13ης Αυγούστου για να ξεκινήσει την έρευνά του. Στην έκθεσή του ο Ναγκλ έγραψε ότι ένα βίντεο απροσδιόριστης φύσης που σχετίζεται με το «σημαντικό περιστατικό» κατασχέθηκε από το FBI πριν από την έναρξη της επανεξέτασης. Είπε επίσης ότι δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει επίσημες συνεντεύξεις με το προσωπικό των φυλακών καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε ως δικαιολογίες την αποφυγή «παρεμβάσεων σε εκκρεμείς έρευνες» και ότι πολλές από τις πληροφορίες που «συνήθως συγκεντρώνονται» για τις ψυχολογικές διερευνήσεις δεν ήταν διαθέσιμες.

Αυτές οι παρεμβάσεις «περιόρισαν σοβαρά την ικανότητα καθορισμού ακριβών χρονοδιαγραμμάτων, επιβεβαίωσης υποκειμενικών αναφορών, δημιουργίας συγκλίνων και αποκλίνων γραμμών γεγονότων ή ανακάλυψης νέων περιοχών έρευνας», έγραψε στην αναφορά του ο Ναγκλ. Ο εθνικός συντονιστής πρόληψης αυτοκτονιών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας BOP δήλωσε πραγματικά ανήμπορος να σχηματίσει μια «λεπτομερή εικόνα ή περιγραφή» του τι βρήκαν οι σωφρονιστικοί όταν ανακάλυψαν τον Έπσταϊν νεκρό, καθώς «δεν είχαν γράψει τα απαραίτητα υπομνήματα και δεν τους επιτράπηκε να μιλήσουν και να δώσουν εξηγήσεις». Επιπλέον, καθώς δεν υπήρχε ποινική απόφαση πριν από τον θάνατο του Έπσταϊν, πολλά τμήματα της «ψυχολογικής διερεύνησης» – όπως η ανασκόπηση του «κοινωνικού ιστορικού» του κρατούμενου – ήταν προφανώς ελλιπή. Κι όμως, παρά την καταφανή έλλειψη σκληρών αποδεικτικών στοιχείων, το έγγραφο έκρινε οριστικά ότι ο Έπσταϊν είχε πράγματι αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση του Ναγκλ ο χρηματιστής οδηγήθηκε στο «απονενοημένο διάβημα» γιατί δεν μπορούσε να κοιμηθεί καθώς δεν άντεχε «τον θόρυβο της φυλακής» αλλά και επειδή συνηδειτοποίησε πως ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων αρχείων που σχετίζονταν με την υπόθεση του 2008 για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, σήμαινε πως θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Αρκετά υγιής συλλογιστική, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς – αν και ο Ναγκλ επανειλημμένα είχε επισημάνει το εξής γεγονός: ο Έπσταϊν τις εβδομάδες πριν από την υποτιθέμενη αυτοκτονία του δήλωνε άνθρωπος «δειλός» για να τερματίσει μόνος του τη ζωή του. Είναι αλήθεια ότι καταγράφηκε να κάνει δηλώσεις όπως ότι δεν είναι ο τύπος που «του αρέσει ο πόνος ή που θα επιχειρούσε ποτέ να βλάψει τον εαυτό του», όπως αναφέρεται στην έκθεση ψυχολογικής αξιολόγησης του κρατουμένου. «Δεν του αρέσει καν να δίνει αίμα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Οι παρατηρήσεις του Ναγκλ πέρασαν απαρατήρητες και από την εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε από την επικεφαλής ασφαλείας των φυλακών του Μανχάταν, Μάρτι Λικόν-Βιτάλ. Ωστόσο, σε μια ενότητα της έκθεσής της με την ένδειξη «ακρίβεια τεκμηρίωσης» η Βιτάλ αναφέρεται στην αποτυχία των σωφρονιστικών υπαλλήλων να καταγράψουν έγκαιρα μια αναφορά παρόμοιου προηγούμενου περιστατικού και ότι υπέβαλαν φαινομενικά αντικρουόμενες αναφορές για αυτό. «Η επαγγελματική ευθύνη απαιτεί να ληφθούν υπόψη πολλαπλές περιγραφές ενός περιστατικού όπως σημειώνεται στην απάντησή σας. Ωστόσο, όταν υπάρχουν αποκλίσεις, αυτές θα πρέπει να συγκεντρώνονται και να σημειώνονται στην τεκμηρίωση για να μειωθεί η πιθανότητα αντικρουόμενων συμπερασμάτων», είχε γράψει η Βιτάλ. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο σχολίασε και επέκρινε η Λικόν-Βιτάλ είναι διαγραμμένο, όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα του RT. Εν συντομία, η αρχική αναφορά περιστατικού σχετικά με την υποτιθέμενη πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας του Έπσταϊν στις 23 Ιουλίου του 2019 αναφερόταν σε «απαγχονισμό/ασφυξία», αλλά μια άλλη που κατατέθηκε μια εβδομάδα αργότερα τροποποιήθηκε ανεξήγητα ώστε να συμπεριλάβει τον «αυτοακρωτηριασμό» με κόψιμο, με αποτέλεσμα να επιβληθεί τότε στον κρατούμενο τιμωρία για παραβίαση του ποινικού κώδικα.

Η ανοικοδόμηση του «ψυχολογικού προφίλ» του Έπσταϊν από τον Ναγκλ έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τα ανώτερα στελέχη του BOP. Σε ένα εσωτερικό μέιλ με ημερομηνία 23 Αυγούστου, ο διευθυντής του σωφρονιστικού ιδρύματος Χιου Χούρβιτς επαινούσε την «εξαιρετική» δουλειά του Ναγκλ, λέγοντας ότι είναι «τρομερά όλα όσα αναφέρετε χωρίς τη δυνατότητα συνεντεύξεων ή βίντεο». Ένα εξαιρετικά ειρωνικό μήνυμα, γιατί είναι πραγματικά «άξιο απορίας» πώς κατάφεραν να καταλήξουν στην απόφαση της αυτοκτονίας χωρίς πρόσβαση σε βασικά αποδεικτικά στοιχεία.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, υπάρχει ένα ακόμα ιδιαίτερα περίεργο σημείο στην έκθεση «ψυχολογικής διερεύνησης» του εκλιπόντα, που δεν έχει ερευνηθεί δεόντως από κάποια κρατική αρχή ή μέσο ενημέρωσης. Μια απλή έρευνα των οικονομικών συναλλαγών του εκλιπόντα όσο ήταν στη φυλακή αποκάλυψε ότι ένας από τους δικηγόρους του «κατέθετε χρήματα» «για άγνωστους λόγους» στον λογαριασμό του Εφρέν «Stone» Ρέις, του τελευταίου συγκρατούμενου του Έπσταϊν. Αυτό μάλλον εξηγεί και το γιατί ο Ρέις έγινε ξαφνικά πρόσωπο ενδιαφέροντος στην έρευνα του FBI και ανακρίθηκε δεόντως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρέις φοβόταν ότι η συνεργασία του με το FBI θα μπορούσε να τον «επηρεάσει αρνητικά», αλλά τελικά σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά του, μεταφέρθηκε σε μη υψίστης ασφαλείας φυλακή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, η οποία φιλοξενεί συνεργαζόμενους μάρτυρες υψηλής αξίας, όπως ο ράπερ Tekashi69. Ενώ ήταν εκεί, φέρεται να του πήρε συνέντευξη προσωπικά ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ ως μέρος της έρευνας του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος και ευχαρίστησε τον Ρέις για τη συμβολή του. Περιέργως, όμως, το υπουργείο αρνήθηκε, όταν ρωτήθηκε, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι αυτό όντως συνέβη.

Ο Ρέις πέθανε από επιπλοκές κορονοϊού τον Σεπτέμβριο του 2020, πέντε μήνες μετά την αποφυλάκισή του. Η ανιψιά του έχει πει στα ΜΜΕ ότι ο θείος της είχε εκφράσει συχνά έντονο σκεπτικισμό για το πώς ο ύψους 1 μέτρο και 80 εκατοσά Έπσταϊν κατάφερε να κρεμαστεί από τις κουκέτες στο κελί, καθώς απλούστατα δεν ήταν αρκετά ψηλές.

Τον Ιανουάριο του 2021, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι όλα τα αρχεία που σχετίζονται με τον Ρέις θα παραμείνουν σφραγισμένα. Κι έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί οι δικηγόροι του Έπσταϊν «φόρτωναν» με χρήματα τον λογαριασμό του συγκρατούμενου του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα