Συνεχίζεται η κατάληψη των δρόμων και ο αποκλεισμός της βασικής χερσαίας διάβασης στα σύνορα Καναδά – Ηνωμένων Πολιτειών παρά τη δικαστική εντολή που τέθηκε σε ισχύ για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων του κινήματος «Κονβόι της Ελευθερίας». Η δικαστική εντολή εκτελέστηκε χθες Παρασκευή στις 19:00 τοπική ώρα και φυσικά αφορούσε τους διαδηλωτές που εδώ και πολλές ημέρες διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και κυρίως τις απαγορεύσεις που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες και επαγγελματίες.
Οι φορτηγατζήδες, επαγγελματίες αυτοκινητιστές του Καναδά, παραμένουν στη γέφυρα «Ambassador», την πιο σημαντική χερσαία συνοριακή διέλευση και με ζωτική σημασία για την εμπορική σύνδεση των καναδικών περιφερειών Οντάριο και Γουίντσορ με τις αμερικανικές Μίσιγκαν, Ντιτρόιτ. Ειδικότερα, δύο ώρες μετά την εκπνοή της δικαστικής εντολής περίπου 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, παρέμεναν κοντά στην είσοδο της γέφυρας ανεμίζοντας καναδικές σημαίες, ενώ ορισμένοι έριχναν βεγγαλικά.
Αστυνομικοί, που αναπτύχθηκαν σε χώρο στάθμευσης λίγα τετράγωνα μακριά από τους διαδηλωτές, άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια στα οποία υπογραμμίζονται οι ποινές βάσει της έκτακτης εντολής στο Οντάριο, η οποία τίθεται σε ισχύ απ’ τα μεσάνυχτα. Οι κυρώσεις για το μπλοκάρισμα βασικών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών και των αυτοκινητοδρόμων, θα περιλαμβάνουν πρόστιμα έως και 100.000 καναδικών δολαρίων και έως και ένα χρόνο φυλάκιση, είπε ο πρωθυπουργός του Οντάριο, Νταγκ Φορντ.
Το ετερόκλητο πια και από την αρχή μαζικό κίνημα «Κονβόι για την Ελευθερία» έχει πλήξει σημαντικά την αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής. Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν η πόλη του Γουίντσορ και η Ένωση Εμπορίου και Βιομηχανίας κατασκευαστών ανταλλακτικών αυτοκινήτων και εξαγωγέων. Υποστήριξαν ότι χάνουν κέρδη της τάξεως των 50 εκ. δολαρίων την ημέρα εξαιτίας του κονβόι.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έχει δεσμευτεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για τον τερματισμό της κρίσης. Ο Τριντό είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
«Ο Καναδάς υποτίθεται πως είναι μια ελεύθερη χώρα», δήλωσε η Λιζ Βάλι, μία διαδηλώτρια από το Τσάταμ του Οντάριο. «Όταν η ελευθερία απειλείται, πρέπει να αντισταθούμε» συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ότι μαζί με άλλους θα παραμείνει εκεί μέχρι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Οι διαδηλώσεις στον Καναδά έχουν εμπνεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι μία εκδήλωση του «Κονβόι της Ελευθερίας» που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον «δεν θα διαταράξει το νόμιμο εμπόριο».
Με πληροφορίες από BBC, Εφ.Συν.