ΑΘΗΝΑ
09:04
|
10.05.2024
Οι κατηγορίες βαραίνουν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, ο οποίος έχει επτρέψει την απετάχυνση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των δέντρων που κόπηκαν στον Αμαζόνιο τον Ιανουάριο του 2022 ξεπέρασε κατά πολύ την αποψίλωση των δασών για τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά δορυφορικά δεδομένα.

Η περιοχή του Αμαζονίου, που καταστράφηκε ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από το 2021. Οι περιβαλλοντολόγοι ωστόσο, κατηγορούν τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ότι επέτρεψε να επιταχυνθεί η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.

Ωστόσο, η προστασία του Αμαζονίου είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Τα δέντρα κόβονται για το ξύλο τους καθώς και για να καθαριστούν χώροι, ώστε να φυτευτούν καλλιέργειες για την προμήθεια παγκόσμιων εταιρειών τροφίμων.

Στη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη πέρυσι, περισσότερες από 100 κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

«Τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα από τη διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας, Inpe, θέτουν ξανά υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης να προστατεύσει το τεράστιο τροπικό δάσος της», τονίζουν οι περιβαλλοντολόγοι.

«Τα νέα δεδομένα εκθέτουν για άλλη μια φορά, πώς οι ενέργειες της κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με τις εκστρατείες της για το greenwashing», εξηγεί ο Cristiane Mazzetti της Greenpeace Brazil.

Η Greenpeace καλεί τα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και άλλων χωρών, να αποσύρουν τους προμηθευτές, που εμπλέκονται στην αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου από τους προμηθευτές αλυσίδων εφοδιασμού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η αποψίλωση των δασών ανήλθε συνολικά σε 430 τετραγωνικά χιλιόμετρα (166 τετραγωνικά μίλια) τον Ιανουάριο 2022, δηλαδή μια περιοχή περισσότερο από επτά φορές το μέγεθος του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Το τεράστιο τροπικό δάσος της Βραζιλίας απορροφά τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, λειτουργώντας ως «καταβόθρα άνθρακα». Αλλά όσο περισσότερα δέντρα κόβονται, τόσο λιγότερο το δάσος μπορεί να απορροφήσει εκπομπές.

Την ίδια στιγμή, οι αυτόχθονες κοινότητες που ζουν στον Αμαζόνιο αγωνίζονται, για να προστατεύσουν το τροπικό δάσος και τους τρόπους ζωής τους. Ωστόσο, ο Μπολσονάρο έχει αποδυναμώσει την προστασία του περιβάλλοντος για την περιοχή και υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί την περιοχή για να μειώσει τη φτώχεια.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το επίπεδο αποψίλωσης των δασών: Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για γεωργικά προϊόντα, όπως το βόειο κρέας και οι σπόροι σόγιας τροφοδοτεί ορισμένες από αυτές τις παράνομες εκκαθαρίσεις, Ένας ακόμη παράγοντας είναι, η προσδοκία ότι ένας νέος νόμος θα ψηφιστεί σύντομα στη Βραζιλία για να νομιμοποιήσει και να συγχωρήσει την «αρπαγή γης».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υποστηρίζει ότι την περίοδο μεταξύ Αυγούστου του περασμένου έτους και του Ιανουαρίου 2022, η συνολική αποψίλωση των δασών ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από δώδεκα μήνες.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν, ότι δεν τους εκπλήσσει το ρεκόρ των περικοπών του Ιανουαρίου 2022, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Μπολσονάρο έχει αποδυναμώσει σημαντικά τη νομική προστασία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα