ΑΘΗΝΑ
17:58
|
13.05.2024
Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση για το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά. Και οι 7 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαριές ποινικές διώξεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κατώφλι του ανακριτή, θα περάσουν σήμερα με βαρύτατες κατηγορίες οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.

Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και το Σάββατο οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή σήμερα Σάββατο.

Πρόκειται για τους: 69χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες του γηροκομείου, δύο γιατροί (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης με ηλικιωμένους να σιτίζονται μεταξύ άλλων με αραιωμένο γάλα, με αποφάγια, αλλά και δύο φέτες πορτοκάλι. Η χορήγηση της τροφής ήταν «ελάχιστη έως ανύπαρκτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο.

Ωστόσο, και οι επτά αντιμετωπίζουν βαριές ποινικές διώξεις και συγκεκριμένα κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία (αφορά περίπου 29 περιπτώσεις θανάτων και 8 απόπειρες), απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήτιο, το γηροκομείο: Παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της ΜΦΗ, δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή.

Ενώ, η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.).

Η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί), η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό.

Υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους, η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού.

Ενώ επιπλέον παρέλειπε να παρέχει τη δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.

Την ίδια ώρα, στην εκπομπή, «Φως στο Τούνελ» και το MEGA, μίλησε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η οποία έκανε και μια δήλωση που θα συζητηθεί λέγοντας: «Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μαρινάκης νοιάστηκε για τα λεφτά μας και τα «έχωσε» στη Μαρίνα Σάττι

Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ Κολύμπια και Αφάντου Ρόδου

Ρέντη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο «Ρουμάνος»

Γερμανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα