ΑΘΗΝΑ
02:01
|
27.04.2024
Ακόμη μία δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό, του οποίου ο Πρόεδρος παράλληλα με τις υποσχέσεις για διερεύνηση του εγκλήματος, εκβιάζει δημοσιογράφο που αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία της για την αυξανόμενη βία κατά δημοσιογράφων στο Μεξικό εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση το Σάββατο, δύο ημέρες μετά την τελευταία δολοφονία ενός δημοσιογράφου, εν μέσω μιας από τις βιαιότερες περιόδους στην πρόσφατη ιστορία της χώρας για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε θορυβημένοι από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο Μεξικό» ανέφερε σε tweet της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό, χαρακτηρίζοντας «απεχθή» πράξη τον θανάσιμο πυροβολισμό του δημοσιογράφου Χέμπερ Λόπεζ Heber Lopez) στο νότιο Μεξικό, ο οποίος ανακοινώθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Παράλληλα, η πρεσβεία επεσήμανε στην κυβέρνηση του Μεξικό την αναγκαιότητας διενέργειας ενδελεχούς έρευνας για τη σύλληψη των υπευθύνων.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό κατά τη διάρκεια του 2022, με τη χώρα να συνιστά  μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο για το επάγγελμα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ Andres Manuel Lopez Obrador), καταδίκασε από την πλευρά του τη δολοφονία του δημοσιογράφου και ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο ατιμωρησίας για τους δράστες, ενώ η κυβέρνησή του δήλωσε ότι δύο ύποπτοι ήδη συνελήφθησαν και υποσχέθηκε να φτάσει ως το τέλος της υπόθεσης.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μεξικό εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου που έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνησή του χαρακτηρίζοντας τον, μεταξύ άλλων, ως «διεφθαρμένο» και «μισθοφόρο», ενώ έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τη χρηματική αμοιβή του δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια του 2021. 

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η εν λόγω επίθεση έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Κάρλος Λορέτ ντε Μόλα (Carlos Loret de Mola) στο οποίο ο δημοσιογράφος περιέγραφε με λεπτομέρεια τον καταφανώς ακριβό τρόπο ζωής που απολαμβάνει ένας από τους γιους του προέδρου στο Τέξας. Ο Λόρετ απάντησε στην επίθεση κατηγορώντας τον Πρόεδρο ότι τον κυνηγά επειδή έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εισόδημα του γιου του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ότι οι ισχυρισμοί του Λόπες Ομπραδόρ περί μισθού ήταν λανθασμένοι και τον είχαν θέσει σε κίνδυνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα