ΑΘΗΝΑ
22:59
|
19.04.2024
Ενώ οι ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν ως επί το πλείστον τις διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ο Πρωθυπουργός τους απέτυχε στην κρίση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους με τον χειρισμό του στις διαδηλώσεις του Κονβόι Ελευθερίας, δείχνει μια νέα δημοσκόπηση.

Μόνο το 16% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Maru Public Opinion δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Τριντό με βάση τις ενέργειές του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν μια διαμαρτυρία από οδηγούς φορτηγών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid-19 κατέληξε σε μαζικούς αποκλεισμούς, εμπνέοντας παρόμοια κινήματα σε πολλές άλλες χώρες. Μόλις το 29% είπε ότι ο Τριντό είχε ενεργήσει «όπως θα έπρεπε να ενεργεί ένας πρωθυπουργός» και το 48% κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν κάνει για πρωθυπουργός».

«Η τελευταία φορά που είδα νούμερα σαν αυτά ήταν τις τελευταίες ημέρες του Μπράιαν Μαλρόνι», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Maru, Τζον Ράιτ, στην εφημερίδα National Post. «Νομίζω ότι αυτό μπορεί να του κοστίσει τη δουλειά του».

Ο Μαλρόνι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός του Καναδά από το 1984 έως το 1993, σημείωσε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ με ποσοστά αποδοχής περίπου 12% στα τέλη του 1992. Ο Τριντό, ο οποίος επανεξελέγη σε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ποσοστό αποδοχής 42% μόλις τον περασμένο μήνα σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Angus Reid.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, οι Καναδοί κατηγορούν εξίσου τον Τριντό και τους φορτηγατζήδες για το ότι η κατάσταση έφτασε σε σημείο βρασμού. Η δημοσκόπηση της Maru διαπίστωσε ότι το 44% των Καναδών πιστεύει ότι ο Καναδός ηγέτης «φούντωσε» την κρίση, ενώ το 46% θεωρεί ότι οι ίδιοι οι φορτηγατζήδες είναι ένοχοι για «την υποκίνηση και την κλιμάκωση» της. Περίπου το 53% των ερωτηθέντων είπε ότι ο πρωθυπουργός «φαινόταν αδύναμος μπροστά στις απειλές για τη χώρα».

Και ενώ το 56% των Καναδών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση δεν έδειξαν συμπάθεια για το Κονβόι Ελευθερίας, η κοινή γνώμη έχει στραφεί ενάντια στα σκληρά μέτρα του Τριντό για τον Covid-19. Μια νέα δημοσκόπηση του Angus Reid έδειξε ότι το 54% των Καναδών υποστηρίζει την άμεση παύση όλων των περιορισμών για την πανδημία, σε πλήρη αντίθεση με το 56% που δήλωσαν μόλις τον Δεκέμβριο ότι θα είχαν υποστηρίξει έναν ακόμη γύρο λόκνταουν για την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Τριντό δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι ουσιαστικά κρυβόταν ενώ οι διαδηλωτές ακόμη πλησίαζαν την πρωτεύουσα, Οττάβα. Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, φαινομενικά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του, και απέρριψε τους συντριπτικά ειρηνικούς διαδηλωτές λόγω του ότι είχαν «απαράδεκτες» απόψεις. Ο Τριντό έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι οι φορτηγατζήδες και οι υποστηρικτές τους έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, συγκρίνοντάς τους ουσιαστικά με τους Ναζί.

«Οι άνθρωποι της Οττάβα δεν αξίζουν να παρενοχλούνται στις γειτονιές τους, δεν αξίζουν να έρθουν αντιμέτωποι με την εγγενή βία μιας σβάστικας που κυματίζει σε μια γωνιά του δρόμου, ή μια σημαία της Συνομοσπονδίας, ή τις προσβολές και τις κοροϊδίες μόνο και μόνο επειδή φορούν μάσκα», είπε τη Δευτέρα.

Η αστυνομία άρχισε το Σάββατο να προσπαθεί να τερματίσει τον αποκλεισμό του Κονβόι Ελευθερίας στο πιο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα του Καναδά προς τις ΗΠΑ, τη γέφυρα Ambassador Bridge που ενώνει το Ουίντσορ του Οντάριο με το Ντιτρόιτ. Δικαστήριο έκρινε τον αποκλεισμό παράνομο, δίνοντας προθεσμία στους διαδηλωτές μέχρι το βράδυ του Σαββάτου για να διαλυθούν μόνοι τους διαφορετικά κινδυνεύουν να συλληφθούν και να κατασχεθούν τα οχήματά τους.

Η κίνηση ακολούθησε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον δήμαρχο του Οντάριο Νταγκ Φορντ. Η γέφυρα μεταφέρει περίπου το 25% του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα