ΑΘΗΝΑ
01:10
|
19.05.2024
Το παράδειγμα των ΗΠΑ, Ισπανίας, Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Αγγλίας φαίνεται να ακολουθεί σιγά-σιγά η Ελλάδα και να «πετά» τις μάσκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα στο 2022, ωστόσο αυτό που φαίνεται να οδεύει προς το τέλος είναι τα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι μέχρι το Πάσχα δεν θα υπάρχει κανένα μέτρο για εμβολιασμένους και θα μείνει ελάχιστα για ανεμβολίαστους.

Χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία καταργούν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα και η Ελλάδα ετοιμάζεται για κάτι ανάλογο, αν και η θνησιμότητα παραμένει πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση.

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες διαφωνούν για το εάν ο SARS-CoV-2 θα εξελιχθεί σε πιο ήπιες μορφές ή αν είναι εξίσου πιθανό να γίνει πιο επικίνδυνος. Λίγοι όμως πιστεύουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε βαθμό που να μπορεί να διαφεύγει πλήρως από τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Θα πρέπει να βασιζόμαστε στην ανοσία που προσφέρει ο ετήσιος εμβολιασμός, κατά προτίμηση με μια νέα γενιά εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, αλλά και στην επανειλημμένη έκθεση σε αυτό που σύντομα θα γίνει μια ενδημική λοίμωξη» γράφουν οι FT.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε, ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προχωρούν μια-μια τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ. Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρώπης στη Λυών κυριαρχεί η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Ιλινόι και Καλιφόρνια οι πολίτες πετούν τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συνάδει και με τη δήλωση του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος σημείωσε ότι πια ο ιός εισέρχεται σε μια ενδημική φάση.

Η Σουηδία προχωρά σε πλήρη άρση των μέτρων, ενώ σταματά και τη διάθεση δωρεάν τεστ στους πολίτες κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μήνα πριν το αναμενόμενο, και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, θα αρθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον ιό.

Αντίστοιχα, η Ισπανία και η Ιταλία καταργεί τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του υγειονομικού πάσου από τον Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα