ΑΘΗΝΑ
14:57
|
24.05.2024
Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης εξετάζουν οι ηγέτης της ΕΕ, προτάσσοντας την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαρύ το κλίμα από την πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί επί ημέρες πάνω από την Ουκρανία. Η διπλωματική κούρσα για την αποκλιμάκωση της έντασης αν και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση δεν έχει αποδώσει καρπούς με όλους τους εμπλεκόμενους να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΕΕ βρίσκεται επί μέρες σε «κόκκινο συναγερμό» με τους ηγέτες των χωρών μελών να συμμετέχουν σήμερα στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Τελευταίο επεισόδιο στo θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι αρχικές δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία.

Ο Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας (BBC Radio 5 Live) για το εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος απάντησε: «Θα μπορούσαμε, ειδικά εάν απειλούμαστε κατ’αυτόν τον τρόπο, εάν εκβιαστούμε από αυτό και εξωθηθούμε σε αυτό».

Η δήλωση αυτή του Πριστάικο έρχεται κόντρα στα λεγόμενα του εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου που πρόσφατα υπενθύμισε πως ο στόχος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ενσωματωμένος στο Σύνταγμα.

Η Ουκρανία παραμένει πιστή στη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως αναφέρεται στο σύνταγμά της, δήλωσε ο Σεργκέι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. «Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στο σύνταγμα της χώρας, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη των αρχών και της κοινωνίας» είπε απαντώντας στην ουσία σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στο BBC ο προεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία. 

Κατόπιν αυτού, ο Ουκρανός πρεσβευτής εμφανίστηκε πάλι σήμερα στο BBC για να διευκρινήσει τι εννοούσε: «Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε έναν πόλεμο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς και αυτό κάνουμε στις συνομιλίες μας με τους Ρώσους. Αλλά αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ΝΑΤΟ, που έχει ενσωματωθεί στο σύνταγματης χώρας». 

Η δήλωση του Πριστάικο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ που τόνισε πως «η άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τις συνομιλίες για τις διασφαλίσεις που ζητά η Μόσχα». Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

ΠΗΓΗ: EΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Φέρνετε χασμουρητά και απέχθεια στον κόσμο

Ιταλία: Πρώην βουλευτής κρέμασε παλαιστινιακές σημαίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ανδρουλάκης: Η αγορά είναι ασύδοτη με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Reuters: Πρόθυμος ο Πούτιν για εκεχειρία με τις σημερινές «γραμμές μάχης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα