ΑΘΗΝΑ
02:47
|
25.04.2024
Πρόσκληση Ζελένσκι στον Μπάιντεν να επισκεφτεί το Κίεβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία ζήτησε συνάντηση με τη Ρωσία και τα υπόλοιπα μέρη που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης το 2011, εντός 48 ωρών για να συζητηθεί η κατάσταση γύρω από τις μετακινήσεις στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Η Ρωσία απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας σύμφωνα με το Έγγραφο της Βιέννης. Κατά συνέπεια, κάνουμε το επόμενο βήμα. Ζητάμε συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα συμμετέχοντα κράτη εντός 48 ωρών για να συζητήσουμε την ενίσχυση και την αναδιάταξή της κατά μήκος των συνόρων μας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε, ο επικεφαλής της Ουκρανικής διπλωματίας, η χώρα του ζήτησε, την Παρασκευή, απαντήσεις από τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις της, σύμφωνα με τους κανόνες του Εγγράφου της Βιέννης – μια συμφωνία για θέματα ασφάλειας που εγκρίθηκε από τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία.

«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέμνσκι, είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σχεδίαζε εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Πρόσκληση Ζελένσκι στον Μπάιντεν να επισκεφτεί το Κίεβο

Χθες Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος, συνομίλησε για σχεδόν μία ώρα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ότι και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας».

Η δήλωση της Ουκρανίας σχετικά με την κλήση ανέφερε ότι ο πρόεδρός της ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «αταλάντευτη υποστήριξή τους» και ότι, στο τέλος, ο Πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να έρθει στην Ουκρανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», αναφέρει η ουκρανική προεδρία, επικαλούμενη δήλωση του Ζελένσκι προς τον Μπάιντεν. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή την πρόσκληση στην ανακοίνωση που αφορούσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι ένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας – να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ – δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, λέγοντας ότι η πόρτα της συμμαχίας πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για νέα μέλη.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Λονδίνο,Βαντίμ Πριστάικο, ανέφερε στο BBC ότι η χώρα του μπορεί να είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει τον πόλεμο, λέγοντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να φανεί «ευέλικτη».

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές

Στην τελευταία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο σήμερα Δευτέρα και με τον Πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα την Τρίτη.

«Περιμένουμε από την Μόσχα άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης», έγραψε στο Twitter ο Ολαφ Σολτς λίγο πριν αναχωρήσει για το Κίεβο, προσθέτοντας ότι μία νέα στρατιωτική επίθεση θα είχε βαριές συνέπειες για την Ρωσία και χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πάντα πολύ πολύ σοβαρή».

Ο καγκελάριος, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας από την Άνγκελα Μέρκελ τον Δεκέμβριο, έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα με σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν ξεκινήσει οποιαδήποτε εισβολή, απηχώντας δηλώσεις και άλλων δυτικών κρατών και μελών του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες διπλωματικές συνομιλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για να επαναφέρει τη Ρωσία από το χείλος του πολέμου.

Περισσότερα από δώδεκα κράτη έχουν έως τώρα προτρέψει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ορισμένα έχουν αποσύρει το προσωπικό των πρεσβειών τους από το Κίεβο.

Το CBS News ανέφερε, επικαλούμενο πηγές,  ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από το Κίεβο εντός των επόμενων 48 ωρών, ενώ και η Μόσχα από την πλευρά της ανακάλεσε μέρος του διπλωματικού προσωπικού της στην Ουκρανία.

Συνεχίζει να εξοπλίζεται η Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία παρέλαβε χθες Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά αεροπορικώς από τη Λιθουανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Νωρίτερα έφτασαν στο Κίεβο άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Με πληροφορίες από BBC, TASS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα