ΑΘΗΝΑ
02:05
|
18.04.2024
Σε μια ιστορική κίνηση, το μικρό νησιωτικό κράτος αμφισβήτησε έμπρακτα την κυριαρχία του αποικιοκρατικού Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυριότητα του αρχιπελάγους Τσάγκος από τη Βρετανία αμφισβητήθηκε επισήμως, αφού ο πρεσβευτής του Μαυρικίου στα Ηνωμένα Έθνη, Γιακντίς Κουνγιούλ, ύψωσε τη σημαία της χώρας του πάνω από την ατόλη του Πέρος Μπάνος.

Σε ειδική τελετή σήμερα το πρωί, 10.30 τοπική ώρα, αξιωματούχοι του Μαυρικίου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους και το κόκκινο, μπλε, κίτρινο και πράσινο σήμα υψώθηκε στο κοντάρι της σημαίας.

Ο Κουνγιούλ δήλωσε: «Εκτελούμε τη συμβολική πράξη της ύψωσης της σημαίας, όπως έχουν κάνει οι Βρετανοί τόσες πολλές φορές για να δημιουργήσουν αποικίες. Ωστόσο εμείς, διεκδικούμε ξανά αυτό που ήταν πάντα δικό μας».

Ένα ηχογραφημένο μήνυμα από τον πρωθυπουργό του Μαυρικίου, Πραβίντ Γιουγκνώ, μεταδόθηκε προς κατοίκους, αξιωματούχους του Μαυρικίου και μέσα ενημέρωσης που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία. «Είναι η πρώτη φορά που ο Μαυρίκιος ηγείται μιας αποστολής σε αυτό το τμήμα της επικράτειάς του», είπε. «Νιώθω λυπημένος που δεν μπόρεσα να είμαι μέρος αυτής της ιστορικής επίσκεψης. Χαίρομαι που τα αδέρφια και οι αδερφές μας Τσαγκόσιαν μπορούν να ταξιδέψουν στη γενέτειρά τους χωρίς ξένη [δηλαδή βρετανική] συνοδεία.»

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο, ως κράτος με κυριαρχία στο αρχιπέλαγος Τσάγκος, είναι ότι θα διασφαλίσουμε μια σοφή διαχείριση της επικράτειάς του – για τη θαλάσσια ασφάλεια, τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως την επιστροφή όσων έχουν Τσαγκόσια καταγωγή».

Μια μεταλλική πλάκα που ασφαλίστηκε κάτω από το κοντάρι της σημαίας έγραφε: «Επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Μαυρικίου στο αρχιπέλαγος Πέρος Μπάνος, Δημοκρατία του Μαυρικίου, στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας στον ύφαλο Μπλενέιμ».

Σε τηλεφώνημα που έγινε από τον Guardian λίγο μετά την έπαρση της σημαίας, ο πρωθυπουργός του Μαυρικίου δήλωσε: «Αυτή είναι μια πολύ συναισθηματική στιγμή για μένα και μια πολύ ιστορική στιγμή για εμάς γιατί μπορούμε να υψώσουμε τη σημαία μας στην επικράτειά μας. Η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς θεσμοί έχουν ήδη αποφασίσει ότι αυτό είναι το έδαφός μας. Αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο».

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν οι Βρετανοί αξιωματούχοι αφαιρούσαν αργότερα τη σημαία του Μαυρικίου, ο Γιουγκνώ είπε: «Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Εάν αφαιρέσουν τη σημαία, αυτό θα ισοδυναμεί με πρόκληση εκ μέρους τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρεί τις αποφάσεις του διεθνούς δικαίου».

Μετά την τελετή, το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Bleu de Nîmes, ναυλωμένο από τον Μαυρίκιο, γιόρτασε με ένα μπάρμπεκιου στην παραλία.

ΠΗΓΗ: Τhe Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Ευχολόγιο Μητσοτάκη για να μην γίνει περιφερειακή η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Πυρά Τσελίκ για τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ιόνιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα