ΑΘΗΝΑ
02:17
|
10.05.2024
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν παράσχει 24 δισ. λίρες σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης με επικεφαλής τις βρετανικές HSBC και Barclays τη γερμανική Deutsche Bank και τη γαλλική BNP Paribas έχουν παράσχει 24 δισ. λίρες σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που επεκτείνουν την παραγωγή τους λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που δεσμεύτηκαν να στοχεύσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει σήμερα (Δευτέρα, 14/2) στο φως της δημοσιότητας ο βρετανικός Guardian.

Οι επενδύσεις για τη γεώτρηση νέων πετρελαιοπηγών και την αξιοποίηση αποθεμάτων φρέσκου φυσικού αερίου, που υποστηρίζονται από κεφάλαια μεγάλων τραπεζών, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις για διεθνείς συμφωνίες και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει έκθεση της ερευνητικής ομάδας ShareAction.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, επιφορτισμένη με την προώθηση της υπεύθυνης για περιβαλλοντικά ζητήματα επιχειρηματικότητας, έδειξε ότι 25 τράπεζες που υπέγραψαν για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων έχουν παράσχει 33 δισεκατομμύρια δολάρια (24 δις £) σε δάνεια και άλλες χρηματοδοτήσεις σε 50 εταιρείες με μεγάλα σχέδια επέκτασης των υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως από το 2016, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παράσχει χρηματοδότηση ύψους 406 δισ. δολαρίων.

Οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και τον περασμένο Απρίλιο πολλοί υπέγραψαν την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Net-Zero Banking Alliance (NZBA), η οποία απαιτεί να θέσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ερωτώμενος, εκπρόσωπος της HSBC είπε ότι η τράπεζα θα δημοσιεύσει επιστημονικούς στόχους για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις 22 Φεβρουαρίου. «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να επιτύχουμε μια μετάβαση προς μια ακμάζουσα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα», διευκρίνισε, ενώ παρόμοιες ήταν οι απαντήσεις εκπροσώπων των Deutsche Bank και BNP Paribas.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Βραζιλία: Άλογο εγκλωβίστηκε σε στέγη επί δυο μέρες λόγω των πλημμυρών

Ποτάμια κεντρικοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη μετά από βροχή και χαλάζι

Τουρισμός, εργασιακή βαρυχειμωνιά και τα μαγευτικά «νησιά Νταχάου» 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα