ΑΘΗΝΑ
18:41
|
24.05.2024
Άλλη μία αγωγή αντιμετωπίζει η Facebook για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χρηστών της στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλη μία αγωγή αντιμετωπίζει η Facebook για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων χρηστών της στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά από τον Γενικό Εισαγγελέα της πολιτείας του Τέξας, ο οποίος εντόπισε συστηματικό παράνομο σκανάρισμα του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων των χρηστών της πλατφόρμας χωρίς τη συναίνεσή τους.

Ο Εισαγγελέας Κεν Πάξτον κατέθεσε σήμερα την αγωγή κατά της Meta, μητρικής της Facebook με την αιτιολογία «της αποθήκευσης εκατομμυρίων βιομετρικών δεδομένων» που περιλαμβάνονται σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο συγκεκριμένο κοινωνικό μέσο, καθώς και στο Instagram.

«Θα μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και των παιδιών τους από τη Facebook με στόχο το κέρδος εις βάρος της ασφάλειας και της ακεραιότητάς τους», δήλωσε ο Πάξτον. «Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση της δραστηριότητας εξαπάτησης των Big Tech και πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της πολιτείας του Τέξας, οι εταιρείες οφείλουν να ζητούν και να λαμβάνουν τη ρητή συναίνεση των χρηστών τους για την αποθήκευση των προσωπικών και βιομετρικών τους δεδομένων. Επιπλέον, τα δεδομένα απαγορεύεται να αξιοποιηθούν για κερδοσκοπικές δραστηριότητες, παρά μόνο για νομικές υποθέσεις αν το ζητήσουν οι αρχές.

Μακρύ το ιστορικό σκανδάλων της Meta

Η Meta υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον της στην προκειμένη είναι «αβάσιμες». Τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου και θα διαγράψει το σύνολο των αποθηκευμένων προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αφού έχει δεχθεί τρομερή κατακραυγή για παρόμοια σκάνδαλα το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μερικούς μήνες πριν η πολυεθνική ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την πολιτεία του Ιλινόι, έναντι του ποσού των 650 δολαρίων, για παρόμοια υπόθεση.

Η πρόταση της εισαγγελίες στο δικαστήριο του Τέξας είναι η επιβολή προστίμου 25,000 δολαρίων στη Μέτα για κάθε παραβίαση του κανόνα απόκτησης συναίνεσης των χρηστών, μαζί με 10,000 για κάθε παραβίαση του νόμου της πολιτείας για τις εμπορικές πρακτικές εξαπάτησης.

Η ενέργεια του Πάξτον συμπίπτει χρονικά με την πρώτη μέρα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας, διαδικασία κατά την οποία διεκδικεί την επανεκλογή του εναντίον άλλων Ρεπουμπλικάνων υποψήφιων. Λίγο καιρό πριν, ο ίδιος ο Πάξτον είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για το Twitter σχετικά με τον αποκλεισμό του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αγωγές κατέθεσε και κατά του ψηφιακού κολοσσού της Google.

Πηγές: WION, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατικό ατύχημα στη Λάρισα: 30χρονoς έπεσε σε φρεάτιο τριών μέτρων

Δίκη Κιβωτός του Κόσμου: «Έδερναν τα παιδιά και τα έκλειναν σε σιδερένιο κλουβί»

Συλλήψεις σπείρας παραγωγής και εμπορίας αναβολικών

Καμπόσου: Πέθανε το σκυλάκι των memes και του Dogecoin

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα