ΑΘΗΝΑ
09:40
|
29.03.2023
Ανέπτυξε μια «συμπάθεια» για το Ανατολικό Μπλοκ όταν κάλυπτε τον πόλεμο της Ινδοκίνας αηδιάζοντας με τις μεθόδους των Γάλλων αποικιοκρατών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ζαν Κλεμεντέν, μια από τις «γερές πένες» της γαλλικής σατυρικής εφημερίδας «Le Canard enchaine», φαίνεται πως διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ της Τσεχοσλοβακίας κατά τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως ο Τσέχος ιστορικός και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, Γιαν Κούρα, ο Κλεμεντέν «από το 1957 μέχρι το 1969 ήταν εκτός από αρθρογράφος και επί πληρωμή κατάσκοπος.

Γαλλία: Ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους της Canard enchaîné  ήταν πράκτορας της Τσεχοσλοβακίας επί 12 χρόνια - ertnews.gr

Την περίοδο εκείνη, ο… «Πιπά», όπως ήταν το κωδικό όνομά του, φέρεται πως παρέδωσε τουλάχιστον 300 σημειώματα, στις 270 συναντήσεις που είχε στη Γαλλία και το εξωτερικό.

Συμμετείχε επίσης «ενεργά και συνειδητά» σε τρεις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, δημοσιεύοντας στη Le Canard enchaine άρθρα που είχαν επινοηθεί από την StB», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να επαναπατρίζει ανήλικα παιδιά τζιχαντιστών

«Στάλθηκε ακόμη και στο Λονδίνο και τη Βόννη (της Δυτικής Γερμανίας) από τη μυστική υπηρεσία με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες».

Ο δημοσιογράφος είναι σήμερα 98 ετών και τα αδικήματα που τυχόν διέπραξε έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, ο Κλεμεντέν ανέπτυξε μια «συμπάθεια» για το Ανατολικό Μπλοκ όταν κάλυπτε τον πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-54) και αηδίασε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γαλλικές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Με αφορμή αυτό το θέμα ξεκίνησε η συνεργασία του με ένα μέλος της πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας στο Παρίσι που αργότερα θα γινόταν ο χειριστής του.

Ο Κλεμέντ δήλωνε ότι τον γοήτευαν οι λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης «αλλά υπάρχει επίσης το δόλωμα του κέρδους» ισχυρίζεται ο Γιαν Κούρα στην έρευνά του.

«Του αρέσουν τα χρήματα», έγραφε ο χειριστής του, αποκαλύπτοντας ότι ο Κλεμεντέν, που είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές, ισχυριζόταν ότι είχε «πέντε ερωμένες» και τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να διατηρήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.

Συνολικά την πρώτη πενταετία της ενεργούς συνεργασίας του, οι χειριστές του τον πλήρωσαν με 23.600 φράγκα (δηλαδή, περίπου 40.000 ευρώ με σημερινές τιμές), γράφει το l’Obs, κάνοντας επίσης λόγο για «ένα σπίτι στο Μεντόν, στα μεγαλοαστικά προάστια της πρωτεύουσας».

Στο Παρίσι, η υπηρεσία αντικατασκοπείας DST (σήμερα έχει μετονομαστεί σε DGSI, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας) είχε αμφιβολίες για τον ρόλο αυτού του στελέχους της Canard, όμως δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση.

Ο Κλεμεντέν συνταξιοδοτήθηκε το 1989, τη χρονιά που γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου και 20 χρόνια μετά την τελευταία του συνάντηση με πράκτορες της Τσεχοσλοβακίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό σφοδρή πίεση ο Νετανιάχου (upd)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κνέσετ, στο φόντο μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοφανούς γενικής απεργίας, μετά από μια νύχτα οργής.
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ντομπρόβσκις κατά της ΝΔ για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Mundo Nuevo

H παιδική χαρά «του τρόμου» στην οδό Δαφνομήλη και τα πολλαπλά ψέματα του Κώστα Μπακογιάννη

Όχι στη χειραγώγηση της ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα