ΑΘΗΝΑ
06:09
|
25.04.2024
Παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι λεγόμενες «συστάσεις για την ανοικτή επιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη» της ΟΥΝΕΣΚΟ παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη επισημάνθηκαν οι ανισότητες που υπάρχουν και σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά, εκ των οποίων ετησίως υπολογίζεται πως νοσούν από καρκίνο περίπου 400.000 χωρίς να έχουν όλα την ίδια πρόσβαση στη θεραπεία.

Η ανισότητα αυτή σχετίζεται με μια σειρά από πραγματολογικά στοιχεία, όπως:

  • Η πρόσβαση στο 70% των επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι επί πληρωμή, κάτι που, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, καθυστερεί την πρόοδο στην επιστημονική έρευνα.
  • Πρόοδος που κατέστη δυνατή στην αντιμετώπιση της πανδημίας και επειδή η πρόσβαση στο 85% των σχετικών δημοσιεύσεων ήταν εντελώς ελεύθερη.
  • Αντιστοίχως στην περίπτωση των μελετών για την κλιματική αλλαγή, η ελεύθερη προσβασιμότητα φτάνει μόλις στο 50%, ενώ το 2010 η ελεύθερη πρόσβαση στις μελέτες για τον παιδικό καρκίνο έφτανε μόλις στο 42%.

Σε παρέμβασή της η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε πως «η ανοικτή επιστήμη προάγει τη διαφάνεια» τονίζοντας πως «είναι σημαντικός ο διάλογος επιστήμης και κοινωνίας στη χώρα μας».

Την ανάγκη τής «πλήρους αξιοποίησης που προσφέρει η πρόοδος της επιστήμης μέσα από την καθολική πρόσβαση στην επιστημονική έρευνα» τόνισε από την πλευρά της η Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, υπογραμμίζοντας την αξία των δυο συστάσεων του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε, η ανοικτή επιστήμη είναι ο ένας πυλώνας της προόδου, αλλά πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα πλαίσιο ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εξασφαλίζει η δεύτερη σύσταση που επεξεργάστηκε η UNESCO.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα