ΑΘΗΝΑ
03:39
|
01.05.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο και πως παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα με διαφάνεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διάγγελμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία απηύθυνε απόψε λίγο μετά τις 22.30 ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε πως η χώρα του είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Και για διπλωματική προσέγγιση με τη Ρωσία αλλά και για απάντηση σε πιθανή επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ έχουν θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, μέτρα νέας στρατηγικής σταθερότητας και σε συμμάχους και στη Ρωσία, με διαφάνεια… Δεν θα θυσιάσουμε όμως τις βασικές μας αρχές»

Στο περίπου 10λεπτο διάγγελμά του, διαβεβαίωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ουκρανία θέλουν να επιτεθούν στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στόχο το λαό της Ρωσίας ούτε θέλουν να την αποσταθεροποιήσουν.

Τόνισε πως μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του το περασμένο Σαββατοκύριακο  ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν «διπλωματία υψηλού επιπέδου» και να διαπραγματευτούν «με γραπτές κατανοήσεις» με τη Ρωσία.

Προειδοποίησε ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει τελικά να επιτεθεί στην Ουκρανία το κόστος θα είναι τεράστιο σε ανθρώπινες ζωές και από στρατηγική άποψη.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει πολύ πιθανή» είπε σε άλλο σημείο.

Επανέλαβε ότι δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν αλλά θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο Κίεβο. Προειδοποίησε κατά επιθέσεων σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνοντας το στρατιωτικό δόγμα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ λέγοντας πως επίθεση της Ρωσίας σε μία χώρα του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ…

Αναφέρθηκε σε πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της Ενέργειας διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ παίρνουν τα μέτρα τόσο για το εσωτερικό της χώρας, όσο και για εταίρους τους.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων» είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ είναι έτομες για απάντηση και στην περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων και σε άλλες κρίσιμες υποδομές.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Μπάιντεν

Άλλωστε, οι διπλωματικές συνομιλίες των ΗΠΑ συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Nωρίτερα απόψε ολοκληρώθηκε η επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, που διήρκησε 50 λεπτά. Οι δύο ηγέτες φέρεται να ζητούν διαβεβαιώσεις για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. 

Και Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, ο τελευταίος απέρριψε την επιθετική ρητορική της Δύσης και ζήτησε πραγματισμό στον διάλογο για την ασφάλεια. 

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να ξεσπάσει ένας πόλεμος με επίκεντρο την Ουκρανία, ενώ επισήμανε ακόμη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πηγές: CBS, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα