ΑΘΗΝΑ
02:22
|
24.04.2024
Το Βερολίνο ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία – Ανοιχτό το «παράθυρο» της διπλωματίας, λένε Μπάιντεν και Τζόνσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι ακόμα δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας, αλλά προειδοποιούν πως η κατάσταση παραμένει «εύθραυστη». Κατά τη διάρκεια της 40λεπτής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας οι Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας για την ουκρανική κρίση είναι ακόμα «πιθανή». «Συμφώνησαν ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία», ανέφερε εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξακολουθεί να διαμηνύει στη διεθνή κοινότητα πως δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Εξάλλου, χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι «οι ευκαιρίες για διάλογο δεν έχουν εξαντληθεί».

Σήμερα η Γερμανία μπαίνει στο προσκήνιο με την επίσκεψη του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα, όπου φυσικά θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τη Δευτέρα ο κ. Σολτς συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο. Οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να μειώσουν την ένταση με τη Ρωσία λέγοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν στην ατζέντα τους. Το ίδιο αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», η οποία γράφει σήμερα πως ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει στη Μόσχα με πρόταση για «πάγωμα» στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή».

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση», εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε: «η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Η Ρωσία «θα απαντήσει»

Η Ρωσία «θα απαντήσει», αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε – στο Ντονμπάς ή όπου αλλού», πρόσθεσε.

Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα