ΑΘΗΝΑ
05:13
|
10.05.2024
Φαινόμενα που θυμίζουν «Αποκάλυψη» σημειώθηκαν στη μικρή ορεινή πόλη της Πετρόπολις, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φαινόμενα που θυμίζουν «Αποκάλυψη» σημειώθηκαν στη μικρή ορεινή πόλη της Πετρόπολις, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία. Η ακραία βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις κακές υποδομές, προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ύστερα από τις χθεσινές σφοδρές καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες στην τουριστική πόλη Πετρόπολις, κοντά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Βραζιλίας.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει πολλαπλασιαστεί από χθες (18 θάνατοι) στη μικρή πόλη, όπου μέσα σε λιγότερο από έξι ώρες έπεσε μεγαλύτερος όγκος βροχής από όσο είχε πέσει τις τελευταίες 30 μέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Metsul. Μάλιστα, η Πυροσβεστική ανέφερε ότι το ύψος του νερού από τη βροχή έφτασε τα 25,8 εκατοστά μέσα σε μόνο τρεις ώρες, ενώ νωρίτερα υπολογιζόταν στα 10 εκ.

Διασωστικές ομάδες των Αρχών, υποβοηθούμενες από πολίτες, εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους και νεκρούς κατοίκους, δεδομένου ότι η καταστροφή είναι τεράστια. Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 180 πυροσβέστες και περίπου 400 στρατιώτες.

Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές μπορεί να αυξηθεί λένε οι Αρχές, ενώ σε αυτή τη φάση δεν έχει γνωστοποιηθεί καμία πληροφορία για τον αριθμό των αγνοουμένων και των τραυματιών.

Βίντεο που ανάρτησαν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες, δείχνουν αυτοκίνητα και σπίτια να παρασύρονται από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, με την περιοχή κυριολεκτικά να βουλιάζει από το νερό και τους τόνους λάσπης.

Μέχρι και τώρα, υπάρχουν σημεία στα οποία οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση, καθώς η λάσπη είναι παρά πολλή. Την ίδια ώρα, πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί.

Για εικόνες που θυμίζουν σκηνικό πολέμου έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Κλαούντιο Κάστρο, κυβερνήτης της περιοχής.

Η Πετρόπολις είναι μία ορεινή πόλη που αγκαλιάζεται από τα βουνά της Βραζιλίας και βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων βόρεια της παραλιακής μητρόπολης του Ρίο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Για πάνω από δύο αιώνες αποτελεί καταφύγιο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τον καύσωνα του καλοκαιριού, ενώ προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ετησίως, χάρη στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων κτιρίων της.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μόνιμων κατοίκων της μικρής πόλης έχει αυξηθεί ραγδαία, με αποτέλεσμα να επικρατούν μη βιώσιμες συνθήκες στην ασφυκτικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πολλοί είναι εκείνοι που μένουν σε οικισμούς δίπλα από ποταμούς, όπου τα σπίτια έχουν χτιστεί σε σημεία που είναι εκτεθειμένα σε ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω των κακών υποδομών.

Να σημειωθεί ότι η ορεινή αυτή περιοχή έχει «μαύρη» εμπειρία από φυσικές καταστροφές τις τελευταίες δεκαετίες. Μία από αυτές είχε προκαλέσει την τραγική απώλεια 900 ανθρώπων. Δυστυχώς, τα σχέδια ανάπλασης που έχουν ανακοινωθεί από τις Αρχές προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ακόμη τέτοιου είδους τραγωδίες. Η Βραζιλία έχει πληγεί αυτή την εποχή από ιδιαίτερα σοβαρές βροχοπτώσεις, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Πηγές: France24, Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα