ΑΘΗΝΑ
14:33
|
27.04.2024
Το εν λόγω είδος ψαριού, γνωστό κι ως χίμαιρα, απαντάται στα σκιερά βάθη των ωκεανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ένα σπάνιο «μωρό» καρχαρία-φάντασμα, ένα είδος ψαριού ελάχιστα γνωστό που ζει και απαντάται στα σκιερά βάθη των ωκεανών. Οι καρχαρίες-φαντάσματα –το είδος είναι γνωστό κι ως χίμαιρα– σπάνια εντοπίζονται, ενώ οι θεάσεις των μικρών τους είναι ακόμα πιο ασυνήθιστες. 

Ο νεοεκκολαφθείς καρχαρίας συλλέχτηκε σε βάθος περίπου 1,2 χιλιομέτρων κοντά στη νήσο Σάουθ Άιλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Οι επιστήμονες που εντόπισαν το σπάνιο ψάρι δήλωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα και βαθύτερα το στάδιο ανάπτυξης της νεανικής φάσης του εν λόγω είδους. Κάνοντας για μια «εξαιρετική ανακάλυψη» η Δρ Μπριτ Φινούτσι, μέλος της ομάδας των επιστημόνων, διευκρίνισε ότι ο εντοπισμός του «μωρού» έγινε τυχαία ενώ διενεργούσαν μια έρευνα για τους υποθαλάσσιους πληθυσμούς της περιοχής.

«Τα είδη που βρίσκονται βαθιά στον ωκεανό είναι γενικά δύσκολο να βρεθούν, και όπως οι καρχαρίες-φάντασμα ειδικότερα, τείνουν να κρύβονται», είπε στο BBC η Δρ Μπριτ Φινούτσι. «Έτσι απλά δεν τα βλέπουμε πολύ συχνά», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα πιστεύουν ότι το μωρό καρχαρίας είχε εκκολαφθεί πρόσφατα.  

Ο Δρ Φινούτσι διευκρίνισε ότι οι νεαροί καρχαρίες-φαντάσματα μπορούν να παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ενήλικες εκδοχές τους, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πιο σημαντική. Οι καρχαρίες-φάντασμα δεν είναι πραγματικοί καρχαρίες, αλλά ένα είδος ψαριού που σχετίζεται στενά με τους καρχαρίες. Οι σκελετοί τους αποτελούνται κυρίως από χόνδρο – κάτι που τους προσδίδει μια απόκοσμη, αιθέρια εικόνα.  

Τα έμβρυα αυτών των ψαριών αναπτύσσονται μέσα σε κάψουλες αυγών στον πυθμένα της θάλασσας και τρέφονται από έναν κρόκο μέχρι τη στιγμή της εκκόλαψης.

Το 2016 είχε καταγραφεί σε κάμερα για πρώτη φορά ένας καρχαρίας-φάντασμα στο βόρειο ημισφαίριο. Μια καταγραφή που είχε και πάλι γίνει τυχαία καθώς οι ερευνητές μελετούσαν γεωλογικά στοιχεία και η κάμερά τους κατέγραψε το πλάσμα αυτό στο φυσικό του περιβάλλον, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια και της Χαβάη.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα