ΑΘΗΝΑ
14:14
|
03.05.2024
Αναξιόπιστες οι ΗΠΑ, άβουλη η Ευρώπη, δήλωσε ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί, στο Twitter.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων είναι πλέον «κενή περιεχομένου» για την Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε σήμερα, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης( JCPOA). Η συμφωνία αποτελεί πλέον ένα ”άδειο κέλυφος”, για το Ιράν σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα και την άρση των κυρώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το Ιράν δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Δύση για τίποτα άλλο πέραν της πυρηνικής συμφωνίας, όπως το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και τις περιφερειακές του δραστηριότητες.

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις πέραν της JCPO, με μια αναξιόπιστη Αμερική και μια παθητική Ευρώπη», ανέφερε ο Αλί Σαμκχανί.

Νωρίτερα, το Ιράν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να κάνει μια «πολιτική δήλωση» της δέσμευσής του για μια πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, καθώς οι συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας φτάνουν σε μια κρίσιμη καμπή.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στους Financial Times, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να αντιμετωπίσει το αίτημα του Ιράν για εγγυήσεις ότι κανένα μέρος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία, όπως έκαναν οι ΗΠΑ επί πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Η Τεχεράνη ζητά επίσης να αρθούν όλες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ. «Κατά αρχήν, η κοινή γνώμη στο Ιράν δεν μπορεί να δεχθεί ως εγγύηση τα λόγια ενός αρχηγού κράτους, πόσο μάλλον των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω της αποχώρησης των Αμερικανών από το JCPOA», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Με πληροφορίες από Al Arabyia, Financial Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα