ΑΘΗΝΑ
20:40
|
26.04.2024
Ο Πίτερ Σλόλι, παραιτήθηκε από τη θέση του, έπειτα από εβδομάδες επικρίσεων για τη διαχείριση των διαδηλώσεων που έχουν παραλύσει την καναδική πρωτεύουσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Πίτερ Σλόλι, παραιτήθηκε από τη θέση του, έπειτα από εβδομάδες επικρίσεων για τη διαχείριση των διαδηλώσεων κατά των εμβολίων που έχουν παραλύσει την καναδική πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης εδώ και 19 ημέρες, διακόπτοντας την κυκλοφορία και εξοργίζοντας τους κατοίκους.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη Δευτέρα τον Νόμο για τις Έκτακτες Ανάγκες ως «έσχατη λύση» για την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών.

Το Συμβούλιο Αστυνομικών Υπηρεσιών της Οτάβα επιβεβαίωσε την παραίτηση του Πίτερ Σλόλι σε δημόσια συνεδρίαση την Τρίτη. Σε μια δήλωσή του στο Twitter, ο Σλόλι υπερασπίστηκε την ιστορία του στην αστυνομία και δήλωσε ότι παραιτείται «με βαριά καρδιά».

«Από την έναρξη αυτής κατάστασης, έχω κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να κρατήσω αυτή την πόλη ασφαλή και να βάλω ένα τέλος σε αυτήν την άνευ προηγουμένου και απρόβλεπτη κρίση», είπε. «Είμαι βέβαιος ότι η Αστυνομική Υπηρεσία της Οτάβα είναι πλέον σε καλύτερη θέση για να τερματίσει αυτή την ιδιότυπη κατοχή», πρόσθεσε.

Πρώην Καναδός ποδοσφαιριστής, ο κ. Σλόλι ανέλαβε την Αστυνομική Υπηρεσία της Οτάβα το 2019, περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά την ένταξή του στην αστυνομία του Τορόντο. Το συμβόλαιό του στην Οτάβα επρόκειτο να λήξει το 2024.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, απέκτησε τη φήμη του προοδευτικού μεταρρυθμιστή, αφοσιωμένου στη βελτίωση των σχέσεων αστυνομίας-κοινότητας.

Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες του «Κονβόι για την Ελευθερία», όπου Καναδοί φορτηγατζήδες και ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων συσπειρώνονται ενάντια στην πολιτική του Τρυντώ σε σχέση με τον Covid-19. Η πόλη της Οτάβα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από μια εβδομάδα σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο Πίτερ Σλόλι, 55 ετών, επέμενε στη στάση του, λέγοντας στο κανάλι Newstalk580 ότι δεν είχε «καμία απολύτως» πρόθεση να παραιτηθεί.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντώ έκανε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, επικαλούμενος τον νόμο περί έκτακτων περιστατικών, ο οποίος, είπε, ότι θα δώσει στην τοπική αστυνομία «περισσότερα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Μέλη της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας (RCMP) και της Επαρχιακής Αστυνομίας του Οντάριο (OPP) θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν.

Το απόγευμα της Τρίτης, η αστυνομία είπε ότι τέσσερις από τους 11 διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατέχοντας μια μεγάλη κρύπτη όπλων στην Αλμπέρτα κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στην Οτάβα, από 400 έως 500 φορτηγά παραμένουν σταθμευμένα στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άνοιξε την δίοδο για άλλη μια φορά σε μια συνοριακή διάβαση στο Coutts της Αλμπέρτα. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία στην περιοχή πολλές φορές από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι αξιωματικοί ανακοίνωσαν επίσης την Τρίτη ότι σχεδιάζουν να έχουν ανοίξει τη διάβαση κοντά στην πόλη Έμερσον, στα σύνορα ΗΠΑ-Μανιτόμπα, μέχρι την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα